Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В податковій службі розповіли як адвокату стати на облік в податкових органах

опубліковано 27 вересня 2021 о 14:00

У разі якщо фізична особа, яка отримала свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю має намір здійснювати адвокатську діяльність індивідуально, така особа зобов’язана стати на облік в податковому органі. Про це під час брифінгу повідомила заступник начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Наталія Зікрата.

За її словами, для взяття на облік така фізична особа зобов’язана протягом 10 календарних днів після державної реєстрації незалежної професійної діяльності у відповідному уповноваженому органі та отримання свідоцтва про реєстрацію чи іншого документу, що підтверджує право фізичної особи на провадження незалежної професійної діяльності, подати особисто або надіслати рекомендованим листом, або через уповноважену особу до контролюючого органу за місцем свого постійного проживання заяву за формою № 5-ОПП та копію свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю.

«Разом з цим, якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому така особа провадить незалежну професійну діяльність, вона обліковується в контролюючих органах як фізична особа-підприємець з ознаками провадження незалежної професійної діяльності, - зазначила Наталія Зікрата. Посадовиця також  додала: У такому разі фізична особа зобов’язана подати заяву за формою 5-ОПП з позначкою «Зміни» та копію свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю».

Також Наталія Зікрата зауважила, що разом з тим, для фізичної особи, яка провадить незалежну адвокатську діяльність, не передбачено обмежень щодо одночасного здійснення підприємницької, відмінної від адвокатської діяльності, не забороненої законом, у разі реєстрації такої особи підприємцем.

У разі якщо фізична особа, здійснює одночасно підприємницьку  (відмінну від адвокатської) діяльність та одночасно провадить незалежну професійну діяльність, вона повинна вести окремий облік доходів та витрат, отриманих чи понесених від провадження незалежної професійної діяльності та підприємницької діяльності та здійснювати окремо розрахунки з бюджетом.

Відповідно до Податкового кодексу доходи фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, в т.ч. адвокатів оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором 1,5%.