Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В податковій службі закликають громадян сплатити майнові податки

опубліковано 24 вересня 2021 о 11:51

На Прикарпатті в рази зросла кількість боржників зі сплати майнових податків серед фізичних осіб. Про це під час прес-конференції інформувала громадськість заступник начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ганна Захаріїв.

Так, за її словами, на початку року таких боржників налічувалося 12 тисяч,  проте вже станом на 1 вересня ц.р. їх кількість стрімко пішла вгору – майже 111 тисяч. Загальна сума боргу склала понад 58 мільйонів гривень. Посадовець стверджує: “Такий ріст значною мірою потягнула несплата громадянами уже цьогорічних майнових нарахувань за 2020 рік, термін сплати за якими закінчився 1 вересня. Якщо ж у платника виникають запитання щодо нарахувань або об’єктів оподаткування, то він має право звернутися для проведення звірки даних до контролюючого органу за своєю податковою адресою”, – радить Ганна Захаріїв. Тобто, написавши відповідну заяву до податкової, платник може звірити дані щодо об’єктів житлової чи нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, розміру їх загальної площі, а також розмір ставки податку та, відповідно, нараховані суми. У разі виявлення розбіжностей податкова проводить такому платнику перерахунок суми податку.

Ще однією поширеною причиною виникнення заборгованості у платників, заступник керівника податкової служби називає зміну ними адреси проживання та неповідомлення про це податкову службу. Адже в таких випадках, додає Ганна Захаріїв, людина фізично не може отримати повідомлення-рішення, однак борг за цим платником буде числитися та нараховуватися штрафні санкції. Щоб уникнути таких ситуацій, громадянам необхідно подати до податкової служби форму № 5-ДР.

Що ж до юридичних осіб області, то їхня заборгованість з майнових податків з початку року скоротилася майже на 100 мільйонів гривень. Однак, сума боргу цієї категорії платників перед місцевими бюджетами залишається доволі значною – неповних 345 мільйонів гривень.

Окрім майнових податків, боргують платники й інші податкові зобов’язання. Загальна сума боргу перед державою прикарпатців на 1 вересня – 1,5 мільярди гривень.

Загальний ріст заборгованості спричиняє і наявність у платників незначних  боргів, які, на перший погляд, є несуттєвими. Однак, помноживши такі дріб’язки на загальну кількість боржників, в підсумку набігає значна сума. Як приклад, посадовець називає загальну суму заборгованості  платників податків, кожен з яких боргує менше 100 гривень , в загальному підсумку це – майже 3 мільйони гривень.

Податкова служба  постійно проводить ряд заходів, спрямованих на скорочення податкових  боргів. Це й індивідуальні консультативні зустрічі з боржниками, надання можливості платнику розстрочення боргу, а за потреби – спільний пошук шляхів виведення підприємства з економічної стагнації. Також боржникам, в яких борг сягнув 3060 гривень, надсилаються податкові вимоги, де зазначається сума боргу, яку необхідно сплатити. У випадку подальшого ігнорування платником сплати,  заборгованість стягується в судовому порядку.

Наостанок Ганна Захаріїв рекомендує платникам якомога швидше погасити борги самостійно, не чекаючи примусових заходів стягнення, до прикладу таких як арешт майна чи рахунків. А в майбутньому – не допускати заборгованості та пам’ятати, що окрім боргу доведеться сплатити ще й штрафні санкції та пеню.

А загалом, переконана посадовець, скорочення податкової заборгованості має бути не лише в пріоритеті податкової служби, а спільним завданням усіх органів державної влади. Адже її наявність призводить до бюджетних втрат та як наслідок, унеможливлює належний і економічний, і соціальний розвиток як територіальних громад так і держави в цілому.