Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи проводиться документальна позапланова перевірка підприємця при знятті з обліку в контролюючому органі у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності за її рішенням?

опубліковано 14 вересня 2021 о 15:36

Як інформують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області, згідно з підпунктом 78.1.7 пункту 78.1 статті 78 Податкового кодексу України обставиною, наявність якої надає контролюючому органу право на проведення документальної позапланової перевірки, може бути, зокрема, припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця. При цьому, відповідно до п. 78.2 ст. 78 Податкового кодексу обмеження у підставах проведення перевірок платників податків, визначені Податковим кодексом, не поширюються на перевірки, що проводяться за зверненням такого платника податків.

Таким чином, при знятті з обліку в контролюючому органі фізичної особи у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності за її рішенням, при наявності обставин для проведення документальної позапланової перевірки фізичної особи – підприємця, податкової інформації, яка може свідчити про заниження або завищення суми його податкових зобов’язань, про порушення вимог законодавства контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, тощо керівник (його заступник або уповноважена особа) контролюючого органу приймає рішення про проведення документальної позапланової перевірки платника податків – фізичної особи, яке оформлюється наказом.

Крім цього, згідно з абзацом другим п.п. 65.10.4 п. 65.10 ст. 65 Податкового кодексу державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи не припиняє її зобов’язань, що виникли під час провадження підприємницької діяльності, та не змінює строків, порядків виконання таких зобов’язань та застосування штрафних санкцій і нарахування пені за їх невиконання.

У разі якщо після внесення до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань запису про припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує провадити таку діяльність, вважається, що вона розпочала таку діяльність без взяття її на облік як самозайнятої особи.