Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи має право декларант зазначити у одноразовій (спеціальній) добровільній декларації активи, які знаходиться на території АР Крим та території, де проводиться операція Об’єднаних сил (ООС)?

опубліковано 07 вересня 2021 о 11:11

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області повідомляють, що скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків.

Об’єктами одноразового (спеціального) добровільного декларування можуть бути визначені підпунктами 14.1.280 і 14.1.281 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу активи фізичної особи, що належать декларанту на праві власності (в тому числі на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності) і знаходяться (зареєстровані, перебувають в обігу, є на обліку тощо) на території України або за її межами станом на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, перелік яких зазначений у п. 4 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу.

Водночас, не є об’єктами декларування активи декларанта, які знаходяться на рахунках фінансових установ або розташовані (зареєстровані) на території країни, визнаної державою – агресором згідно із законом чи мають джерела походження з такої країни (п.п. ґ п. 5 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Таким чином, фізична особа – декларант, який має активи на території АР Крим та території, де проводиться антитерористична операція або здійснюються заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсіч і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, що здійснюються шляхом проведення операції Об’єднаних сил (ООС), визначені п. 4 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, може скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням належних активів.