Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про нарахування, сплату податку на нерухоме майно та погашення боргу з майнових податків розповіла на обласному телебаченні заступник начальника Головного управління ДПС області Наталія Зікрата

опубліковано 27 серпня 2021 о 12:48

З початку року до місцевих бюджетів Прикарпаття надійшло 93,5 млн  грн податку на нерухоме майно. Про це в ефірі регіональної філії Суспільного UA: Карпати повідомила заступник начальника Головного управління ДПС області Наталія Зікрата.

За її словами, сума надходжень на 23,5 млн грн більше, ніж торік. Зокрема, юридичні особи сплатили 64,3 млн грн, власники нерухомості - фізичні особи  перерахували 29,2 млн грн цього податку.

Наталія Зікрата зазначила, що податкова служба надіслала громадянам понад 81 тисячу повідомлень-рішень про сплату майнових податків, Отримавши таке повідомлення, громадянин зобов’язаний впродовж 60 календарних днів сплатити нараховану суму податку. Платниками податку на нерухоме майно є фізичні та юридичні особи, які є власниками об’єктів житлової або нежитлової нерухомості. Ставки встановлюються рішеннями органів місцевого самоврядування, залежно від місця розташування та типів таких об’єктів нерухомості. Сплачувати податок на нерухоме майно зобов’язані не всі фізичні особи, а лише ті, які мають у власності квартиру/квартири, площа яких перевищує 60 кв. м і будинок/будинки площею більше 120 кв. м. У випадку наявності об’єктів нерухомого майна різних типів податок сплачується за площу, що перевищує 180 кв. м.  

Посадовиця наголосила, що податок на нерухомість нараховується за кожен квадратний метр, що перевищує норму та зазначила, що за наявності у власності платника податку об’єктів житлової нерухомості, у тому числі його частки, загальна площа яких перевищує 300 кв. м (для квартири) та/або 500 кв. м (для будинку) сума податку збільшується на 25 тис. грн. за кожен такий об’єкт.

Власники об’єктів нежитлового фонду або інших об’єктів нерухомості є платниками податку незалежно від площі приміщення.

Крім того, Наталія Зікрата звернула увагу фізичних осіб на своєчасну плату майнових податків, адже після закінчення граничного терміну сплати виникатиме податковий борг та будуть нараховуватись штрафні санкції та пеня за несвоєчасну сплату. Нормами Податкового кодексу України передбачені пеня і штрафна санкції, проте на період дії карантину  не нараховуються.

Також, фізичні особи мають можливість в електронному кабінеті платника і в режимі онлайн стежити за станом розрахунків з бюджетом та не допускати випадків виникнення податкового боргу.  Адже податкові органи надсилають боржнику податкову вимогу, якщо загальна сума податкового боргу платника податків перевищує 180 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, або 3060 гривень. Вже через 30 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги проводяться заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків. Зокрема, це стягнення коштів, продаж майна платника податків та звернення до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків.