Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Статус резидента є важливим для подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації

опубліковано 25 серпня 2021 о 11:19

Головне управління ДПС в Івано-Франківській області нагадує, що з 1 вересня 2021 року по 1 вересня 2022 року триватиме кампанія добровільного декларування.

Звертаємо увагу, що скористатися  добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до ПКУ є чи були платниками податків.

Значення терміну «резидент» викладено в п.п. «в» п.п. 14.1.213 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України. Зокрема, фізична особа – резидент – це фізична особа, яка має місце постійного проживання в Україні, або якщо вона має більш тісні особисті чи економічні зв’язки (центр життєвих інтересів) в Україні. Якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від’їзду) протягом періоду або періодів податкового року.     

Достатньою (але не виключною) умовою визначення місця знаходження центру життєвих інтересів фізичної особи є місце постійного проживання членів її сім’ї або її реєстрації як суб’єкта підприємницької діяльності.