Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Своєчасно сплатити нараховані збов’язання з майнових податків закликала під час брифінгу заступник начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Наталія Зікрата

опубліковано 17 серпня 2021 о 15:23

Бути сумлінними платниками, дбати про розвиток своїх громад та вчасно сплачувати майнові податки закликала прикарпатців заступник начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Наталія Зікрата на сьогоднішньому брифінгу для обласних та міських телеканалів.

За словами Наталії Зікратої, на сьогодні податковою службою Івано-Франківщини повідомлення про сплату майнових податків надіслано усім громадянам, які мають нерухомість чи земельну ділянку, яка підлягає оподаткуванню та занесені в базу даних. Після отримання такого повідомлення громадянин має 60 календарних днів, щоб сплатити нараховану суму податку.

При цьому зазначила, у разі якщо фізична особа виявила розбіжності між даними в повідомленні – рішенні та документами на право власності, їй необхідно звернутися до податкових органів для проведення звірки. «Щоб провести звірку, власникам нерухомості чи земельної ділянки необхідно принести до податкової інспекції за місцем реєстрації документи на право власності майном та написати заяву довільної форми, - сказала Наталія Зікрата. - Якщо за результатами звірки будуть виявлені розбіжності - податкова служба проведе перерахунок суми податку і надішле нове податкове повідомлення-рішення. Після проведення перерахунку, фізичні особи зможуть переглянути нові сформовані податкові повідомлення-рішення в Електронному кабінеті платника».

Також посадовиця звернула увагу тих громадян, в чиїх облікових даних  відбулись зміни, однак вони «забули» повідомити про це податкову службу. За словами Наталії Зікратої, несвоєчасне оновлення облікових даних є основною причиною того, що громадяни не отримують від податкової служби  повідомлень про сплату податків, інформації про наявність заборгованості чи іншої необхідної інформації. «Неотримання повідомлення про сплату податків, не означає, що їх не потрібно сплачувати. Така ситуація призводить лише до того, що в громадянина накопичується податковий борг, нараховується пеня, а в подальшому застосовуватимуться штрафні санкції», - зазначила Наталія Зікрата.   

В зв’язку з цим, посадовиця порекомендувала платникам податків протягом місяця, з дня коли відбуваються зміни, подавати до податкової інспекції довідку за формою 5ДР.

Крім цього, Наталія Зікрата нагадала, які об’єкти нерухомого та рухомого підлягають оподаткуванню та за якими ставками нараховуються майнові податки у 2021 році.