Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ірина Столярик: «Якщо ми хочемо змін в майбутньому, ми повинні розпочати ці зміни вже сьогодні і одноразове декларування – один з найважливіших кроків до нашої мети»

опубліковано 11 серпня 2021 о 17:53

Про проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів, придбаних за рахунок доходів, з яких не були сплачені податки і збори до 1 січня 2021 року, розповіла сьогодні на брифінгу для провідних телеканалів Івано-Франківська та області начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірини Столярик.

Зокрема, керівник податкової служби Прикарпаття зазначила, що легалізувати свої активи, які були приховані від оподаткування, громадяни мають змогу впродовж року з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року шляхом подання спеціальної декларації.

Ірина Столярик розповіла, що декларантами є фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи та фізичні особи – нерезиденти України, які на момент отримання об’єкту декларування були резидентами і які є чи були платниками податків. Водночас зазначила, що не можуть подавати декларацію малолітні, неповнолітні або недієздатні особи, особи, по відношенню до яких з боку України застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні санкції та особи, які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2005 року, подавали або мають подавати декларації з метою запобігання корупції, тобто держслужбовці.

За словами керівника відомства, добровільному декларуванню підлягають валютні цінності, нерухоме та рухоме майно, земельні ділянки, цінні папери, паї у майні юридичних осіб, інші корпоративні права; будь-які джерела отримання дивідендів чи інших видів доходу, наприклад, депозит у банку, права інтелектуальної власності, пам’ятні монети і банкноти. Для того, щоб задекларувати готівкові гроші, які не розміщені на рахунку в банку їх потрібно розмістити на спеціальному рахунку в банку України до подання декларації.

Також Ірина Столярик розповіла за якими ставками оподатковуються задекларовані активи. «За валютні цінності на рахунках у банках в Україні, а також інші активи, що знаходяться в Україні необхідно буде сплатити збір за ставкою 5 відсотків, - сказала начальник податкової, - за  валютні цінності та інші активи, що знаходяться за кордоном збір розраховується за ставкою 9 відсотків, з номінальної вартості державних облігацій України, придбаних декларантом у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року необхідно буде сплатити збір за ставкою 2,5 відсотки. Для сплати нарахованої суми збору законом надано 30 календарних днів після подання декларації».

Водночас Ірина Столярик додала, що Законом передбачена можливість розбити платіж на 3 роки, але за вищими ставками. Так, за майно в Україні ставка зросте з 5 до 6 відсотка, за закордонні цінності – з 9 до 11,5 відсотка, за вартість державних облігацій України  – з 2,5 до 3 відсотків.

 Крім цього, зауважила керівник податкової служби Прикарпаття, якщо фізична особа, яка має у власності квартири, загальна площа яких не перевищує сукупно  120 кв м, житлові будинки, площею не більше 240 кв м, земельні ділянки у межах безоплатної приватизації, один транспортний засіб особистого некомерційного використання чи інші активи, сумарна вартість яких не перевищує 400 тисяч гривень, спеціальну декларацію може не подавати. При цьому вважатиметься, що з таких активів податки сплачено повністю.

Також Ірина Столярик наголосила, що одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається безпосередньо декларантом в електронній формі через електронний кабінет платника.

На завершення брифінгу Ірина Столярик зауважила, що одноразове декларування є добровільним, тобто громадянин самостійно приймає рішення про подання спеціальної електронної декларації. Якщо людина не подала декларацію в період нульового декларування, для податкової це буде означати, що у неї немає майна понад встановлені норми і після закінчення амністії до них можуть бути застосовані санкції. Водночас, у випадку декларування таких активів, декларанту надаються певні гарантії, зокрема він звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності.

«Скориставшись правом на подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації фізична особа отримає можливість без застережень використовувати такі активи в майбутньому та в подальшому формувати позитивну податкову історію, - підсумувала Ірина Столярик та додала:- Податки - це ціна, яку ми платимо за можливість жити в цивілізованому суспільстві.  Тому якщо ми хочемо змін в майбутньому, ми повинні розпочати ці зміни вже сьогодні і одноразове декларування – один з найважливіших кроків  до нашої мети».