Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Яка відповідальність передбачена за порушення платниками податків термінів сплати податків і зборів до бюджету

опубліковано 09 серпня 2021 о 10:49

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області нагадують платникам податків щодо передбаченої відповідальності за порушення термінів сплати податків і зборів.

Зокрема, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом строків, визначених Податковим Кодексом України, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу в таких розмірах:

- при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 5 % погашеної суми податкового боргу;

- при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10 % погашеної суми податкового боргу. Вищенаведені діяння, вчинені платником умисно тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25 % від суми несплаченого (несвоєчасно сплаченого) грошового зобов’язання).

Умисне порушення платником граничних строків сплати сум грошового зобов’язання, вчинене повторно протягом 1095 календарних днів або якщо таке порушення призвело до прострочення сплати грошового зобов’язання на строк більше 90 календарних днів, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50 % від суми несплаченого (несвоєчасно сплаченого) грошового зобов’язання.

Повторне правопорушення визначається за результатами камеральних та документальних перевірок по податках та зборах кожного контролюючого органу як за основним, так і неосновним місцем обліку платника, незалежно від виду податку, якщо до такого платника протягом року вже було застосовано штраф за неподання (несвоєчасне подання) такої податкової звітності та винесено повідомлення-рішення. З дати винесення контролюючим органом такого повідомлення-рішення починається відлік 365 днів (для високосного року – 366 днів) для визначення повторності правопорушення про застосування штрафних санкцій.

Платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний, у разі надіслання уточнюючого розрахунку сплатити суму недоплати та штрафу у розмірі трьох відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку.

Якщо платником протягом періоду проведення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) (з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину) самостійно виправлено помилки, виявлені у податкових деклараціях за звітні (податкові) періоди минулих років (до 01 березня 2020 року) – платник податку на суму заниженого податкового зобов’язання повинен нарахувати штрафні санкції та пеню.

Якщо платник протягом карантинного періоду самостійно виправив помилки, виявлені у податкових деклараціях за податкові періоди, які припадають на період карантинних заходів, штрафні санкції та пеня не застосовуються.

До платників податків, які в період короновірусних заходів, а це з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, не подавали або подавали з порушенням граничного терміну подання податкову звітність (крім податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати) за податкові (звітні) періоди, граничні терміни подання якої припадали на ці періоди, штрафні санкції не застосовуються.

Звертаємо увагу, що при неподанні або несвоєчасному поданні в період карантину податкової звітності з податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати до платників податків застосовуються штрафні санкції, передбачені п. 120.1 ст. 120 Податкового кодексу України.

Одночасно нагадаємо, що за порушення термінів сплати податків і зборів передбачена адміністративна відповідальність, яка регулюються Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Зокрема, за неподання або несвоєчасне подання посадовими особами підприємств, установ та організацій платіжних доручень на перерахування належних до сплати податків та зборів (обов’язкових платежів), передбачено накладення штрафу на посадових осіб у розмірі від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За дії вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, передбачено накладення штрафу на посадових осіб у розмірі від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Оскільки зміни в частині незастосування до платників адміністративної відповідальності на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) до Кодексу України про адміністративні правопорушення не вносились, адміністративна відповідальність до порушників застосовується на загальних засадах. Відповідно до Податкового кодексу України на період з 18 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину зупиняється перебіг строків давності, передбачених ст. 102 Податкового кодексу.