Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Продали нерухомість. В яких випадках та за якими ставками потрібно сплачувати ПДФО?

опубліковано 03 серпня 2021 о 13:46

У випадку, коли платник податків впродовж звітного року отримав дохід від продажу одного житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового будинку, включаючи об’єкт незавершеного будівництва таких об’єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, то за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується. Такі норми передбачено  п.172.1 ст.172 Податкового кодексу України, повідомляє Головне управління ДПС в Івано-Франківській області.

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

За умови, коли продана нерухомість перебувала у власності менше трьох років, або ж впродовж звітного року платником здійснено продаж більше одного об’єкту нерухомості, то платник податків повинен сплатити ПДФО за ставкою, визначеною п. 167.2 ПКУ, тобто у розмірі 5 відсотків.

Також п.172.9 ст.172 ПКУ визначено, що дохід від операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомості, які здійснюють фізичні особи-нерезиденти, оподатковується в порядку, встановленому для резидентів згідно з п. 167.1 ПКУ – за ставкою 18 відсотків.