Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Яка сума вважається доходом платника єдиного податку третьої групи у разі здійсненні розрахунків за товари, роботи, послуги через платіжні термінали?

опубліковано 23 липня 2021 о 13:38

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що при здійсненні розрахунків за товари (роботи послуги) із використанням платіжних терміналів доходом юридичної особи – платника єдиного податку третьої групи вважається вся вартість реалізованого товару (робіт, послуг), тобто повна сума виручки (з врахуванням суми комісії, утриманої банком). При цьому датою отримання доходу є дата надходження коштів на розрахунковий рахунок платника єдиного податку.

Нагадаємо, згідно з ст. 292 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями доходом платника єдиного податку є будь-який дохід, який визначається на підставі даних обліку,  отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі.

Розрахунки за допомогою банківських карток через POS-термінали суб’єкти господарювання організують за договором еквайрингу. Однією стороною договору є банк-еквайр, а іншою – суб’єкт господарювання, який згідно з п. 1.42 ст. 1 Закону України від 05 квітня 2001 року № 2346-III «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» зі змінами та доповненнями приймає до обслуговування платіжні інструменти з метою проведення оплати вартості товарів чи послуг. За договором банк-еквайр бере на себе зобов’язання перераховувати грошові кошти з карткового рахунку покупця на поточний рахунок суб’єкта господарювання. Строк розрахунків між банком-еквайром і суб’єктом господарювання визначаються в договорі еквайрингу (Положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням, затверджене постановою Національного банку України від 05 листопада 2014 року № 705). За обслуговування розрахунків через POS-термінал банк-еквайр стягує комісію-винагороду. Комісія може як сплачуватися окремо, так і списуватися з суми коштів, що зараховуються на рахунок підприємства (залежно від угоди).

При цьому згідно з абзацом першим п. 292.6 ст. 292 ПКУ датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). Тож у випадку використання POS-терміналів при здійсненні розрахунків за товари/послуги доходом платника єдиного податку третьої групи буде сума, що надійшла на його поточний рахунок. При цьому датою отримання єдиного податку – доходів при розрахунках через POS-термінал вважатиметься не дата авторизації, а дата надходження коштів на поточний рахунок платника єдиного податку.