Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Нова форма обліку доходів і витрат для фізичних осіб підприємців і осіб, які провадять незалежну професійну діяльність діє з 16 липня 2021 року

опубліковано 20 липня 2021 о 16:24

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують,  що з 16 липня діє Наказ Міністерства Фінансів від 13.05.2021 № 261 щодо нової форми обліку за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами- підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність та Порядок її ведення. Відповідно з цієї дати вже не треба вести книгу обліку доходів та витрат, а необхідно вести облік за новими типовими формами.

Зокрема, облік доходів і витрат ведеться в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі засобами електронного кабінету.

 У разі ведення обліку доходів і витрат у паперовому вигляді самозайнята особа зобов'язана виконувати записи розбірливо чорнилом темного кольору або кульковою ручкою. Внесення виправлень здійснюється шляхом створення нового запису, який засвідчується підписом самозайнятої особи.

У разі ведення обліку доходів і витрат в електронному вигляді самозайнята особа зобов'язана вести таку форму у форматі EXCEL, крім випадку ведення обліку доходів і витрат в електронній формі засобами електронного кабінету.

У разі ведення обліку доходів і витрат в електронній формі засобами електронного кабінету самозайнята особа зобов'язана отримати ЕЦП. Після його отримання така особа здійснює операції з ведення обліку доходів і витрат відповідно до ПКУ безкоштовно.

У типовій формі, яка ведеться в електронному вигляді, у тому числі засобами електронного кабінету, допускається виправлення помилок або коригування шляхом доповнення рядка, у якому відображається від'ємне або позитивне значення.

Нагадаємо, що з 1 січня 2021 року фізичні особи - підприємці і особи, які провадять незалежну професійну діяльність, як і раніше, зобов’язані вести облік доходів і витрат. Цей облік можна здійснювати як в паперовому, так і в електронному вигляді, у тому числі за допомогою Електронного кабінету в типовій формі (яка вводиться замість Книг обліку), яка затверджена наказом Міністерства Фінансів від 13.05.2021 №261.