Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Невчасно повернутий працівником невикористаний аванс на відрядження оподатковується

опубліковано 19 липня 2021 о 13:13

 Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області повідомляють, що аванс відрядженому працівникові повинен видаватися перед від’їздом у відрядження у межах суми, визначеної на оплату проїзду, найм житлового приміщення, телефонні переговори,оплату товару і добові витрати.

Відповідно до п. 1 розд. ІІ Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 13.03.1998 № 59 із змінами та доповненнями, направлення працівника підприємства у відрядження здійснює керівник цього підприємства або його заступник і оформлює наказом (розпорядженням), у якому зазначаються мета виїзду, завдання (за потреби), пункт призначення (місто або міста призначення, інші населені пункти, найменування підприємства, установи або організації, куди відряджається працівник), строк (дата вибуття у відрядження та дата прибуття з відрядження), джерело фінансового забезпечення витрат на відрядження, а також за потреби інші ключові моменти (вид транспорту, інформація про додаткові обмеження щодо сум та цілей використання коштів, наданих на відрядження, у разі їх встановлення керівником), після затвердження кошторису витрат. У разі направлення працівника підприємства у службове відрядження за запрошенням подається його копія та за наявності програма заходів. Якщо працівник отримав аванс на відрядження і не виїхав, то він повинен протягом трьох банківських днів з дня прийняття рішення про відміну поїздки повернути зазначені кошти у встановленому законодавством порядку на відповідний рахунок підприємства (або до каси підприємства у разі отримання авансу готівкою).

Водночас, у разі вчасного неповернення таким працівником авансу на відрядження, згідно з п.п. 164.2.11 ст. 164 та п. 170.9 ст. 170 Податкового кодексу України, ці суми будуть включені до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого працівника.