Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За якою ставкою єдиного податку оподатковуються кошти, які надійшли підприємцю-платнику єдиного податку третьої групи, яка перейшла на ставку 5 відс., за товари, відвантажені нею у періоді застосування ставки єдиного податку 3 відсотки?

опубліковано 12 липня 2021 о 13:21

Відповідно до п. 293.3 ст. 293 Податкового кодексу України відсоткова ставка єдиного податку для платників третьої групи встановлюється у розмірі:

1) 3 відс. доходу – у разі сплати податку на додану вартість;

2) 5 відс. доходу – у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Для фізичних осіб – підприємців, які здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, ставка єдиного податку встановлюється у розмірі, визначеному п.п. 2 п. 293.3 ст. 293 ПКУ.
     За умови дотримання платником єдиного податку вимог, встановлених Податковим кодексом для обраної ним групи, такий платник може самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп платників єдиного податку. Для цього платнику необхідно подати заяву до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу, в якому буде застосовуватися така ставка.

У разі обрання платником єдиного податку третьої групи, який є платником податку на додану вартість, першої або другої групи чи ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка включає податок на додану вартість до складу єдиного податку (5 відс), у такого платника  анулюється реєстрація платника податку на додану вартість.

Враховуючи те, що датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів у грошовій (готівковій або безготівковій) формі чи дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), кошти, які надійшли фізичній особі-підприємцю – платнику єдиного податку третьої групи, яка перейшла на ставку 5 відс., за товари (роботи, послуги), відвантажені нею у періоді застосування ставки єдиного податку 3 відс., оподатковуються за ставкою 5 відс., яка застосовується нею на дату надходження таких коштів.