Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Івано-Франківщини з екскурсійною поїздкою відвідали гуцульську столицю – Верховину

опубліковано 12 липня 2021 о 11:09

Первинна профспілкова організація працівників апарату ГУ ДПС в Івано-Франківській області організувала для членів профспілки – податківців екскурсію у смт.Верховину.

Тут знають істинний сенс кожного стародавнього народного свята, обожнюють співати і танцювати під запальні мелодії народних інструментів, до сих пір володіють мистецтвом старовинних ремесел, пишаються особистим знайомством з Сергієм Параджановим, готують незвичайні страви із звичайної кукурудзяної муки, бринзи та грибів.  

Податківці завітали до хати-стаї – Музею сироваріння. Господарка садиби, корінна гуцулка пані Анна, розповіла про процес приготування полонинських сирів: будзу, бринзи та вурди. Повідала й про заробіток гуцулів: корів відправляють на літній сезон на полонину високо в гори, там їх доять, варять сир, який потім продають у низині. Зауважує й про своєрідний «податок» інтерес полонини у вигляді 4 літрів молока в день від однієї корови. Розрахунок з власником худоби – молокопродуктами.

У хаті-стаї є на що подивитися, тут зібраний не лише необхідний для сироваріння реманент, а й безліч автентичних речей, що колись були невід’ємною частиною побуту гуцулів.   

Відвідали податківці і музей кінофільму «Тіні забутих предків», який отримав 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях. Саме в цьому будинку проживав під час зйомок відомий українсько-вірменський кінорежисер Сергій Параджанов. Музейна експозиція представляє речі, пов’язані з кінострічкою: на стінах висять світлини з фільму, а також автентичний гуцульський одяг.

Побачений гуцульський колорит смт. Верховини та прекрасні пейзажі справили незабутнє враження на екскурсантів.