Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Дохід, отриманий підприємцем під час відпустки або за період хвороби, оподатковується єдиним податком

опубліковано 07 липня 2021 о 13:55

Відповідно до п. 295.5 ст. 295 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями, платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Інформація про період щорічної відпустки і терміни тимчасової втрати працездатності з обов’язковим доданням копії листка непрацездатності подається за заявою у довільній формі.

Враховуючи те, що відповідно до пункту 292.1 та 292.3 статті 292 Податкового кодексу доходом платника єдиного податку – фізичної особи-підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в готівковій або безготівковій формі, матеріальній або нематеріальній формі дохід, отриманий під час відпустки або хвороби фізичною особою-підприємцем – платником єдиного податку, відображається в обліку доходів, який ведеться у довільній формі, та податковій декларації платника єдиного податку.

При цьому така фізична особа-підприємець зобов’язана сплатити єдиний податок за ставками та в порядку, визначеному Податковим кодексом України.

Також платники єдиного податку несуть відповідальність відповідно до Податкового кодексу за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум єдиного податку, а також за своєчасність подання податкових декларацій.