Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платник єдиного податку посеред року перейшов на загальну систему оподаткування, чи може він знову перейти на спрощену систему в цьому ж році?

опубліковано 24 червня 2021 о 13:53

Суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів (не ЄП) відповідно до п. 298.1 ст. 298 Податкового Кодексу України, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу. Здійснити це необхідно не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Однак, здійснити перехід на спрощену систему оподаткування такий суб’єкт господарювання може один раз протягом календарного року. Якщо ж на початок року суб’єкт господарювання був платником єдиного податку та перейшов на сплату інших податків і зборів (загальну систему оподаткування) з 01 квітня (01 липня або 01 жовтня), то вдруге впродовж цього ж року він не може повернутись на спрощену систему оподаткування, оскільки він вже скористався своїм правом на застосування спрощеної системи оподаткування у поточному році. Разом з тим, така фізична особа може перейти на спрощену систему оподаткування з 1 січня наступного року за умови відповідності вимогам ст. 291 Податкового кодексу України.

У разі відмови у реєстрації платника єдиного податку контролюючий орган зобов’язаний надати протягом двох робочих днів з дня подання суб’єктом господарювання відповідної заяви письмову вмотивовану відмову, яка може бути оскаржена суб’єктом господарювання у встановленому порядку.

При цьому згідно з п. 299.6 ст. 299 ПКУ підставами для прийняття контролюючим органом рішення про відмову у реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку є виключно:

- невідповідність такого суб’єкта вимогам, встановленим ст. 291 ПКУ;

- наявність у суб’єкта господарювання, який утворюється у результаті реорганізації (крім перетворення) будь-якого платника податку, непогашених податкових зобов’язань чи податкового боргу, що виникли до такої реорганізації;

- недотримання таким суб’єктом вимог, встановлених п.п. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 ПКУ.