Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Скорочення податкової заборгованості – спільне завдання усіх органів державної влади

опубліковано 23 червня 2021 о 16:52

Шляхи скорочення податкового боргу перед бюджетом підприємствами області обговорили сьогодні на робочій зустрічі заступник начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ганна Захаріїв та заступник директора департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури ОДА Володимир Попович. Участь у заході взяла також  заступник начальника управління по роботі з податковим боргом ГУ ДПС в Івано-Франківській області Оксана Долішня. Про це повідомляє Головне управління ДПС в Івано-Франківській області.

Виникнення податкового боргу в платників, призводить насамперед до бюджетних втрат, а отже негативно впливає як на економічний розвиток того чи іншого підприємства зокрема, так і на економічний ріст регіону та держави в цілому. Саме тому, скорочення та упередження виникнення податкових боргів є вкрай важливим спільним завданням і податкової служби, і органів місцевого самоврядування.

За словами Ганни Захаріїв, обласні податківці з метою зменшення податкового боргу та забезпечення додаткових джерел доходів до місцевих бюджетів проводять онлайн-семінари для платників Івано-Франківщини, зустрічі з керівниками підприємств-боржників, а також зустрічі з представниками територіальних громад. Така практика має позитивні результати, оскільки підвищує не лише рівень податкової обізнаності платників, а отже податкову дисципліну, а й також є важливим засобом двостороннього комунікування. Як один зі шляхів скорочення боргу платників перед бюджетом в податковій називають можливість отримання розстрочення або відстрочення податкової заборгованості. Так в рамках Закону України від 04.12.2021 року №1072 платники, заборгованість яких станом на 01.12.2020 року не перевищує 6800 гривень, можуть скористатися безвідсотковим відтермінуванням до 29.12.2021 року.

Завдяки проведеним заходам податковий борг платників податків Прикарпаття за підсумками I кварталу 2021 року зменшився на 97 мільйонів гривень перед бюджетами усіх рівнів. Зокрема, перед державним бюджетом борг скорочено на 63,2 мільйони гривень, а перед місцевим – на 33,9 мільйонів гривень. Відповідно, скарбниці обласних громад поповнилися надходженнями, які будуть використані на соціальні та економічні потреби їх мешканців.