Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Хто з підприємців може не сплачувати єдиний внесок, а для кого, навпаки, закінчилися пільги по сплаті?

опубліковано 15 червня 2021 о 13:00

Відповіді на ці, та інші запитання щодо порядку сплати ЄСВ надала під час брифінгу заступник начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Наталія Зікрата.

Зокрема, посадовець зазначила, що згідно з законодавством, фізичні особи-підприємці, а також особи, які провадять незалежну професійну діяльність, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо у них є основне місце роботи, і за місяці звітного періоду роботодавцем було сплачено страховий внесок за них у розмірі не менше мінімального страхового внеску. Однак, слід пам’ятати, що у разі несплати роботодавцем єдиного внеску або ж, якщо розмір сплаченого страхового внеску менший за мінімальний, то підприємець повинен самостійно здійснити нарахування єдиного внеску та його сплату. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску та більшою за максимальний поріг.

Окрім того, продовжила Наталія Зікрата, від сплати за себе єдиного внеску звільняються фізичні особи-підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а також члени фермерського господарства, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, є особами з інвалідністю, або досягли встановленого законодавством віку, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Також з 1 січня 2021 року фізичні особи-підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, можуть не сплачувати за себе ЄСВ в разі відсутності доходу (прибутку) у звітному періоді або в окремому місяці звітного періоду.

Зупинилася заступник начальника податкової служби і на тій категорії платників, для яких, навпаки, відновлено обов’язок сплати єдиного податку та єдиного соціального внеску. Мова йде про платників “спрощенців” 1 групи, адже Законом України від 04.12.2020 р. №1072 вони звільнялися від сплати ЄСВ та єдиного податку з грудня 2020 року по травень 2021 року зі збереженням страхового стажу. Проте уже з 1 червня 2021 року обов’язок сплати єдиного внеску та єдиного податку для цієї категорії платників знову відновлено.

На завершення Наталія Зікрата слушно зауважила: “Платникам варто пам’ятати, що страховий стаж за періоди, в яких не було сплати ЄСВ, зараховуватися до страхового стажу не буде, що в подальшому вплине на розмір державного пенсійного забезпечення. Тому будь-хто з перелічених категорій може бути платником єдиного внеску на умовах добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування”.