Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Якщо замість офіційного працевлаштування роботодавець пропонує зареєструватися підприємцем

опубліковано 18 травня 2021 о 12:50

Пропозиція роботодавця найманому працівнику замість офіційного оформлення на роботу зареєструватися підприємцем є незаконною, повідомляє Головне управління ДПС в Івано-Франківській області.

Підміна офіційних трудових відносин псевдопідприємництвом, є, насамперед, порушенням прав самого працівника. Роботодавець, у такий спосіб, зменшує для себе сплату податків та знімає з себе відповідальність за безпеку праці працівника, оскільки, згідно з чинним законодавством, ФОП самостійно провадить підприємницьку діяльність, а отже й сам несе відповідальність за усі дії та ризики.

В податковій службі наголошують, що згідно з Податковим Кодексом України підприємець повинен звітувати про свою діяльність до контролюючих органів та сплачувати відповідні податки та збори, а також єдиний соціальний внесок. За несвоєчасне подання звітності чи несплачені податки передбачена відповідальність у вигляді штрафних санкцій та пені, за несплату податкових боргів підприємець відповідає особисто, в тому числі власним майном. У випадку розірвання так званих “трудових відносин”, процедура ліквідації ФОПа також cтане обов’язком працівника, який погодився на такі умови роботодавця.

В податковій службі застерігають найманих працівників від таких фіктивних трудових відносин та нагадують, офіційні трудові відносини для працівника є гарантією соціальних виплат у випадку втрати ним працездатності або ж нещасного випадку, також щорічної оплачуваної відпустки, та підставою для нарахування трудового стажу для отримання пенсійних виплат.