Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Прикарпатські громади отримали майже 208 мільйонів гривень від оподаткування земельних ділянок

опубліковано 13 травня 2021 о 16:11

Впродовж 2021 року прикарпатські власники і орендарі земель сплатили до місцевих бюджетів Івано-Франківської області майже 208 млн гривень плати за землю. Підприємства, установи і організації перерахували до бюджету громад 191,5 млн грн земельного податку та орендної плати, а землекористувачі  фізичні особи – 16,4 млн гривень. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Плата за землю – це обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності. Земельний податок сплачується власниками земельних ділянок та земельних паїв (часток), а орендна плата – землекористувачами - орендарями за земельні ділянки державної і комунальної власності, які використовуються ними на підставі договорів оренди.

Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру. Базою оподаткування є нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації, який визначається згідно з порядком, встановленим Податковим Кодексом.

Від сплати земельного податку звільняються:

- інваліди першої і другої групи;

- фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

- пенсіонери (за віком);

- ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

- фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:

- для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 га;

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 га, в селищах – не більш як 0,15 га, в містах – не більш як 0,10 га;

- для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 га;

- для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 га;

- для ведення садівництва – не більш як 0,12 га.

Звертаємо увагу, що до даного переліку не включено земельні ділянки, земельні частки (паї), які надаються в оренду. Водночас, звільняються від сплати земельного податку громадяни, які надають земельні ділянки, земельні частки (паї) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи (на період дії єдиного податку ІV групи). Зазначена норма передбачена ст.281 Податкового кодексу України.

Нагадаємо, нарахування фізичним особам сум земельного податку проводиться податковими органами за місцем розташування земельної ділянки. До 1 липня громадянам за їх податковою адресою будуть направлені  податкові повідомлення-рішення про сплату земельного податку.