Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Суб’єкти господарювання, які здійснюють торгівлю алкоголем та тютюновими виробами в гірській місцевості зобов’язані застосовувати касові апарати або програмні РРО

опубліковано 12 травня 2021 о 11:50

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області нагадують, що суб’єкти господарювання, що здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами, зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій, незалежно від території та типу населених пунктів де ведеться така торгівля.

Зокрема, платники податків, які здійснюють роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами на території сіл і селищ міського типу, яким надано статус гірських населених пунктів, зобов’язані застосовувати зареєстровані РРО, або програмні РРО на загальних засадах відповідно до вимог Закону України від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями.

За незастосування РРО або застосування РРО з порушенням встановлених Законом України № 265 вимог, передбачена відповідальність у вигляді фінансових санкцій у розмірах, визначених п. 1 ст. 17 цього Закону.

Зокрема, до 31 грудня 2021 року продовжено застосування понижених розмірів фінансових санкцій, а саме, штраф у розмірі 10% вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) за перше порушення та 50 % - за кожне наступне порушення.

З 1 січня 2022 року розмір штрафу становитиме 100% і 150% вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) за перше й наступне порушення відповідно.

Разом з цим, ст. 26 Закону № 265 передбачено, що посадові особи та працівники торгівлі, громадського харчування та сфери послуг притягуються до адміністративної відповідальності. Відповідно до статті 1551 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07 грудня 1984 року              № 8073-Х із змінами, за порушення встановленого законом порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг на осіб, які здійснюють розрахункові операції, визначено штраф від двох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 грн - 85грн) і на посадових осіб – від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 грн - 170 гривень).

За дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, – штраф на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 грн - 170 грн) і на посадових осіб – від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 грн - 340 гривень)

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Підписуйтесь на канали інформування ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua

facebook.com/TaxUkraine/

youtube.com/TaxUkraine