Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Після отримання податкового повідомлення у платника є 60 днів на сплату майнових податків

опубліковано 11 травня 2021 о 14:25

Хто, в які терміни та за якими ставками повинен сплачувати податок на нерухоме майно, поінформувала платників податків заступник начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Наталія Зікрата.

Так, за словами посадовиці, уже через 2 місяці громадяни отримають повідомлення-рішення про нараховані суми майнових податків, а саме: податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, земельного та транспортного податків. Після отримання таких повідомлень платники повинні впродовж 60 календарних днів сплатити до бюджету нараховані податкові зобов’язання.

Проте, якщо платник не згоден з нарахованою сумою податку, або ж побачив розбіжності у розмірі площі чи застосуванні пільги зі сплати податку, то в такому випадку, радить Наталія Зікрата, необхідно провести звірку з контролюючим органом. Для цього платнику потрібно надати податковій інспекції за місцем реєстрації документи на право власності майном та написати заяву довільної форми про проведення перерахунку. У разі підтвердження неточностей, податкова служба відкоригує суму податку та направить нове податкове повідомлення-рішення, а попереднє вважатиметься скасованим.

Податківець також зауважила, що податок на житлову нерухомість сплачують власники житлової нерухомості, якщо площа житла перевищує встановлений ліміт: для квартир - 60 кв. м та для приватних будинків - 120 кв.м. Якщо ж у власності фізичної особи є і квартира, і будинок – оподаткуванню підлягає площа, що сумарно перевищує 180 кв. м. Також вона зауважила, що для власників нежитлової нерухомості пільги не передбачені.

Що ж до ставок податків, то вони встановлюються рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, нагадала заступник начальника податкової служби, а їх розмір залежить від місця розташування та типів таких об’єктів нерухомості. Проте, за її словами, податок не може перевищувати 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за 1 кв.м.

Оскільки податок на нерухоме майно платники сплачують за минулий рік, то й сума податку залежатиме від розміру мінімальної зарплати, яка діяла на 1 січня 2020 р., а саме 4723 гривень. Тобто, максимальний розмір ставки не повинен перевищувати 70,85 грн. за 1 кв.м. Що ж до мешканців Івано-Франківська, зазначила Наталія Зікрата, то за рішенням міської ради, податок на нерухоме майно вони сплачуватимуть за ставкoю у розмірі 0,5 відсотка - 23,61 грн за квадратний метр.

А от для власників елітної нерухомості, зокрема тих, хто володіє квартирою, площею понад 300 кв. м або ж будинком, площа якого перевищує 500 кв. м, податок доведеться сплатити вищий – додатково 25 тисяч гривень на рік за кожен такий об'єкт житлової нерухомості (його частку).

«У випадку зміни платником податкової адреси чи інших облікових даних, йому необхідно повідомити про це податкову служби, подавши заяву за формою 5ДР, - наголосила Наталія Зікрата. - За такої умови він зможе вчасно отримати від податкової служби повідомлення про сплату майнових податків, а отже й уникне податкових боргів та штрафів за їх несплату».

Наостанок податківець зазначила, що платники податків можуть переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо нарахованих податкових зобов’язань з майнових податків в Електронному кабінеті платника.