Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платниками податків Прикарпаття подано 87 заяв про намір сплати понад 50 мільйонів податкових боргів

опубліковано 29 квітня 2021 о 13:45

Понад 50 мільйонів гривень податкового боргу зобов’язалися сплатити 70 платників податків Прикарпаття до 10 червня 2021 року, повідомила громадськості начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик.

За її словами від початку року до податкової служби області надійшло 87 заяв від платників про намір погасити основну частину боргу до зазначеної дати та скористатися можливістю списання штрафних санкцій й пені в рамкам дії Закону України №1072 від 04.12.20020 року. На сьогодні 8 таких платників податків розрахувалися повністю з державою та 38 частково. Загалом ними сплачено уже 22,2 мільйони гривень податкових боргів. Штрафні санкції та пеня наразі відкориговано на 700 тисяч гривень.

Очільниця служби нагадала, що ЗУ №1072 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» передбачає списання несплачених штрафних санкцій та пені (окрім несплачених відсотків за користування відстрочення/розстрочення боргу), у разі погашення боржником основної суми заборгованості , що виникла на 1 листопада 2020 року, до 10 червня п.р. Згадані положення закону застосовується до усіх платників податків, окрім:

- великих платників податків, що відповідають критеріям, визначним підпунктом 14.1.24 пункту 14.1. статті 14 кодексу;

- осіб, на яких поширюються процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства;

- осіб, відносно яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено (відстрочено) стягнення податкового боргу;

- банків, на які поширюються норми Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»;

- осіб, які мають податковий борг з митних платежів;

- осіб, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

Наостанок Ірина Столярик зауважила, що платники податків, які боргують, ще мають час скористатися нормами даного Закону і у такий спосіб зменшити свої борги перед державою на суму несплачених штрафних санкцій та пені, які в окремих випадках сягнули значних розмірів. Для цього їм необхідно написати до податкової служби заяву в довільній формі, зазначивши суму боргу, яку планують погасити до 10 червня п.р. Ще однією умовою прощення штрафних санкцій для таких платників є не допущення ними поточної заборгованості з податкових зобов’язань.