Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

11 травня 2021 року – граничний термін подання квартальної звітності платниками єдиного податку ІІІ групи

опубліковано 28 квітня 2021 о 11:44

Квартальна звітність платниками єдиного податку ІІІ групи подається протягом 40 днів після закінчення звітного кварталу, тож за І квартал поточного року декларацію платника єдиного податку слід подати не пізніше 11 травня 2021 року. Про це нагадала суб’єктам господарювання під час брифінгу начальник відділу інформаційної взаємодії Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Мар’яна Мороз та наголосила, що за І квартал 2021 року їм необхідно звітувати вже за новою об’єднаною формою декларації платника єдиного податку. Така форма затверджена наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2020 року № 752.

Що ж до ФОПів I та II груп, які подають річну декларацію платника єдиного не пізніше 60 днів після звітного року, то за минулий 2020 рік їм необхідно було відзвітувати до 1 березня. Наступна дата звітності для них – 1 березня 2022 року.

Проте, наголосила Мар’яна Мороз, окрім звітності з єдиного податку, підприємці зобов’язані подавати ще і звітність з ЄСВ за себе. Тепер вона у складі оновленої форми податкової декларації платника єдиного податку і її слід відображати в Додатку 1 "Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску". Такий Додаток 1 складі оновленої декларації платники-єдинники згідно з Законом України № 2464 подаватимуть один раз на рік: ФОПИ І та ІІ групи за 2021 рік – до 1 березня 2022 року, а платники  ІІІ групи за IV квартал 2021 - до 9 лютого 2022 року.

Також  до 11 травня 2021 року платники єдиного податку, які мають найманих працівників, повинні за І квартал поточного року подати також новий об’єднаний податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 15.12.2020 року № 773. За словами, держслужбовця, - це колишні 1ДФ та звіт з ЄСВ.

Нагадала керівник відділу інформаційної взаємодії і про те, що з 1 січня 2021 року спрощенці І–ІІІ груп мають право вести облік у довільній, зручній для них формі. Однак, за певними правилами: не платники ПДВ повинні помісячно відображати отримані доходи, а платники єдиного податку ІІІ групи, які є платниками ПДВ – помісячно відображати не лише доходи, а й витрати.

Акцентувала Мар’яна Мороз увагу платників єдиного податку і на тому,  що впроваджена з 2021 року довільна форма ведення обліку доходів і витрат, не скасовує їх обов'язку щодо самого ведення обліку доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об’єктів оподаткування чи податкових зобов’язань. Ведеться такий облік на підставі первинних документів, належне зберігання яких передбачено статтею 44 Податкового кодексу України.