Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи підлягають оподаткуванню кошти, що надаються благодійною організацією як допомога фізичній особі на лікування або медичне обслуговування в Україні або за кордоном?

опубліковано 28 квітня 2021 о 13:23

До розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються та, відповідно, не підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку або членів його сім’ї першого ступеня споріднення,а також дитини, яка перебуває під опікою або піклуванням платника податку. Це передбачено нормами п.п. 165.1.19  ст. 165 Податкового кодексу України. Повідомляють в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Однак, у платника податків повинні бути наявні документальні підтвердження витрат, що пов’язані із наданням зазначеної допомоги (у разі надання коштів), у тому числі й для придбання ліків, донорських компонентів, протезно-ортопедичних виробів, виробів медичного призначення для індивідуального користування осіб з інвалідністю, за рахунок коштів благодійної організації.

Такими підтвердними документами можуть бути документи, що підтверджують потребу фізичної особи - платника податку в лікуванні та медичному обслуговуванні (зокрема, наявність та характеристики хвороби, травми, отруєння, патологічного стану платника податку), документи про надання таких послуг, що ідентифікують постачальника послуг та платника податку, якому надаються такі послуги, обсяги та вартість таких послуг: договори, платіжні та розрахункові документи, акти надання послуг, інші відповідні документи в залежності від необхідного лікування або медичного обслуговування, хвороби та її стану.

Податковий кодекс України не визначає відмінностей в оподаткуванні податком на доходи фізичних осіб сум допомоги для оплати вартості таких послуг в Україні або за кордоном.