Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В обласній раді відбулась зустріч з представниками об’єднаних територіальних громад Івано-Франківщини

опубліковано 22 квітня 2021 о 11:23

Вчора, в Івано-Франківській обласній раді відбулась зустріч з представниками територіальних громад. В заході взяли участь голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, начальник ГУ ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик та керівники  територіальних громад Івано-Франківщини.

Під час заходу обговорено питання щодо резервів наповнення місцевих бюджетів за рахунок сплати майнових податків, туристичного збору, податку на доходи фізичних осіб, погашення податкових боргів, а також питання виплати офіційної заробітної плати, декларування громадянами отриманих доходів, в т.ч. іноземних, застосування касових апаратів тощо.  

Ірина Столярик зазначила, що для ефективності дій стосовно збільшення надходжень податків до місцевих бюджетів ДПС України автоматизовано процес надання органам місцевого самоврядування звітності в розрізі платників – юридичних осіб про суми нарахованих та сплачених податків та зборів, а також податкових боргів та сум надмірної сплати до місцевих бюджетів на відповідних територіях. Тобто, щомісяця місяця в Електронному кабінеті кожна територіальна громада може сформувати не лише зведену інформацію про нараховані, сплачені суми податків, інформацію про борг чи переплату, але і в розрізі платників – юридичних осіб.   

«Для того щоб розвивати свою громаду, влаштовувати благоустрій на території необхідно шукати резерви щодо збільшення надходжень до бюджетів і в цьому напрямку важлива системна робота органів місцевого самоврядування з податковою службою області, - зазначила Ірина Столярик. Окрім того додала, що для покращення комфортних умов  в громаді кожен громадянин повинен сумлінно вносити свою частину податків в бюджет своєї територіальної громади і цей меседж необхідно донести до її  мешканців».

Крім того, зауважила посадовиця, що при прийнятті територіальними громадами рішень про встановлення ставок місцевих податків та зборів на 2022 рік рекомендувала встановлювати їх на рівні адекватних показників. Тобто органи місцевого самоврядування мають реальні можливості впливати на обсяги надходжень відповідних платежів до бюджетів.

За словами Ірини Столярик, окрім перелічених резервів є й такі, що можуть бути виявлені безпосередньо на території громад. Так, представники територіальних громад можуть повідомляти податкову службу області у разі виявлення неоформлених найманих працівників, наявності фактів виплати заробітної плати в «конвертах» чи здійснення господарської діяльності без державної реєстрації.

На завершення керівник податкової служби області запевнила: «Зі свого боку податківці націлені на досягнення спільного результату щодо збільшення дохідної частини місцевих бюджетів, і відповідно вже надали територіальним громадам необхідну інформацію, і наразі очікують на відповідні дії та вжиття заходів з боку керівництва територіальних громад».