Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Підсумки роботи податкової служби області, актуальні питання щодо новацій законодавства та нюанси подання нових форм звітності – ключові теми обговорення на засіданні Громадської ради при ГУ ДПС в області

опубліковано 21 квітня 2021 о 17:48

Підсумки 1 кварталу п.р. щодо наповнення бюджетів всіх рівнів та попередні підсумки кампанії декларування доходів – 2021, а також актуальні питання податкового законодавства обговорили на сьогоднішньому засіданні Громадської ради при Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

За словами начальника ГУ ДПС в області Ірини Столярик, платники податків Івано-Франківщини за перші три місяці року забезпечили належні бюджетні поступлення як до держаного бюджету, так і до бюджетів територіальних громад. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року спостерігається приріст практично за усіма податками та зборами. Зокрема, до Зведеного бюджету України платники податків Прикарпаття сплатили 3,7 мільярди гривень податків та зборів, приріст до минулорічних показників склав 614 мільйонів гривень. В розрізі податків та зборів, зауважила Ірина Столярик, найбільшу частку надходжень до держбюджету склали податок на додану вартість – 629 мільйонів гривень, рентна плата – 539 мільйонів гривень та ПДФО – 360 мільйонів гривень.

Що ж до податкових надходжень до місцевих бюджетів, то в першому кварталі цього року вони досягли позначки в 1,7 мільярда гривень. Найбільшу частину серед них склав податок з доходів фізичних осіб – 1,06 мільярди гривень. Поповнилася місцева казна також за рахунок сплати єдиного податку – 231 мільйон гривень, земельного податку та орендної плати – 154 мільйони гривень та інших обов’язкових платежів. На думку посадовиці, не зважаючи на нелегкі економічні умови в країні, зумовлені, зокрема й карантинними обмеженнями, бізнес відповідально віднісся до сплати податків, що свідчить про зростання податкової культури.  

Водночас керівник податкової служби області нагадала, про можливість платників податків скористатися нормами Закону України №1072 щодо безвідсоткового відтермінування до кінця року податкових боргів, загальна сума яких не перевищує 6800 гривень, а також прощення штрафних санкцій за умови сплати платниками податків основної суми боргу до 10 червня 2021 року.

Також Ірина Столярик проінформувала про особливості подання об’єднаної звітності з ПДФО та ЄСВ, звітності для платників єдиного податку 3 групи, нових форм декларацій з ПДВ та податку на прибуток підприємств.

Серед розглянутих питань, пріоритетними стали також кампанія декларування доходів громадян та використання суб’єктами господарювання РРО чи ПРРО.

Крім цього, під час заходу обговорено необхідність активізації керівництва новостворених територіальних громад щодо належної співпраці з суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність на їх території, з метою сплати ними податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб, акцизного податку та майнових податків до бюджетів цих громад.

Серед пропозицій, які в подальшому будуть надіслані до ДПС України для врахування при ініціюванні відповідних змін до діючого податкового законодавства, виокремлено такі як: скасування норми щодо обов’язкової відмітки банку на платіжному дорученні про сплату коштів за ліцензію на торгівлю підакцизними товарами та можливість подання заяви на отримання такої ліцензії через Електронний кабінет платника. Також представниками громадськості запропоновано з метою вчасної поінформованості громадян щодо нарахованих їм сум майнових податків, а відповідно і сплати, забезпечити відображення в Е-кабінеті податкових повідомлень-рішень на дату формування, а не на дату їх вручення.