Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Майже 231 мільйон гривень єдиного податку сплатили прикарпатські платники

опубліковано 08 квітня 2021 о 09:38

Як повідомили у Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області в січні-березні  2021 року до місцевих бюджетів Прикарпаття платники податків сплатили 230,8 млн грн єдиного податку, що на 21,7 млн грн більше ніж минулоріч.

Від суб’єктів господарювання – фізичних осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, надійшло 185,8 млн грн єдиного податку, від юридичних осіб – 36,6 млн грн, від сільгосптоваровиробників – 8,3 млн гривень.

Нагадаємо, що фізичні особи - підприємці, які не використовуватимуть працю найманих осіб, здійснюватимуть виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищуватиме 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2021 році –  1 млн 2 тис. грн) зможуть зареєструватись спрощенцями першої групи.

Застосовувати другу групу можуть фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб, а обсяг доходу не перевищує 834 розміри мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2021 році – 5 млн 4 тис. грн).

Слід зазначити, що не можуть перебувати на другій групі фізичні особи - підприємці, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи - підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи;

Право зареєструватися на третій групі мають фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2021 році – 7 млн 2 тис. грн).

Одночасно інформуємо, що фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку ІІІ групи за І квартал 2021 року мають звітувати за новою формою декларації платника єдиного податку, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 року № 578 із змінами внесеними наказом МФУ від 09.12.2020 року № 752. Граничним строком подання звітності є 11.05.2021 року. В Електронному кабінеті платника податкову декларацію можна знайти за ідентифікатором F0103307.

Також, платники єдиного податку ІІІ групи, які мають найманих працівників до 11.05.2021 року повинні подати ще й новий податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 15.12.2020 року № 773.

Четверту групу можуть обрати:

а) юридичні особи незалежно від організаційно-правової форми, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків;

б) фізичні особи - підприємці, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону України "Про фермерське господарство", за умови виконання сукупності таких вимог:

здійснюють виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж;

провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси;

не використовують працю найманих осіб;

членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени її сім'ї у визначенні частини другої статті 3 Сімейного кодексу України;

площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства становить не менше двох гектарів, але не більше 20 гектарів.

 

Одночасно звертаємо увагу, що платники податків – фізичні особи-підприємці, які прийняли рішення про перехід на спрощену систему оподаткування зобов’язані подати до контролюючого органу відповідну заяву. До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, який визначається з дотриманням вимог, встановлених главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділу XIV Податкового кодексу України. Форми Заяви та Розрахунку доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 № 308.

Заява подається за вибором платника податків, в один з таких способів:

1)    особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

2)    надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

3)  засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року № 851-ІV «Про електронні документи та електронний документообіг» зі змінами та доповненнями та від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» зі змінами та доповненнями.

Нагадаємо, вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС України (https://tax.gov.ua/). Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.