Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платники податків, які використовують єдиний рахунок, не можуть сплачувати податкові зобов’язання на інші рахунки, відкриті казначейською службою для сплати грошових зобов’язань або боргу з податків і зборів

опубліковано 19 березня 2021 о 08:09

У разі використання єдиного рахунку платник податків зобов’язаний здійснювати сплату грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків та зборів, єдиного внеску, інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, лише через єдиний рахунок. Про це інформують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

У разі, якщо платник податку здійснить сплату грошових зобов’язань або податкового боргу з податків та зборів, єдиного внеску на інші рахунки, відкриті в казначейській службі, такі платежі вважаються помилково сплаченими грошовими зобов’язаннями та підлягають поверненню.

Для  повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені платнику необхідно подати заяву у довільній формі, в якій зазначити напрям перерахування коштів: на поточний рахунок платника податків в установі банку, на єдиний рахунок (у разі його використання); на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету; повернення у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунка в банку.

Повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань платникам податків здійснюється з бюджету, у який такі кошти були зараховані, або з єдиного рахунку.

Звертаємо увагу, що єдиний рахунок не може використовуватися для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податку на додану вартість, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також для сплати частини чистого прибутку (доходу) до бюджету державними та комунальними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями.