Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платники Івано-Франківщини сплатили до бюджетів понад 3,3 мільярди гривень податків, зборів та внесків

опубліковано 04 березня 2021 о 15:44

«За підсумками діяльності перших двох місяців року місцеві платники податків до Зведеного бюджету України сплатили  понад 2,4 мільярди гривень податкових зобов’язань. Попри карантинні обмеження,  позитивна  динаміка бізнес активності регіону забезпечила відносно січня-лютого 2020 року збільшення  надходжень більш як на третину мільярда», - зазначила начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик.

З них, за її словами, до  загального фонду державного бюджету спрямовано 1,2 мільярди гривень. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року приріст склав майже чверть мільярда гривень.  

В розрізі податків та зборів, найбільшу частку надходжень до держбюджету склав податок на додану вартість – 450 мільйонів гривень. У порівнянні з минулорічним роком показник збільшився більш як на 50 відсотків.

Другою у списку надходжень йде рентна плата, її обсяг сягнув 345 мільйонів гривень, у порівнянні з січнем-лютим 2020 року сплата  збільшилася на 44 мільйони гривень. Левова частка таких платежів належить ренті за користування надрами – добувні підприємства з початку року сплатити до державної казни 339 мільйонів гривень, та перевищили торішні платежі на 43 мільйони гривень. Решту, а це 6 мільйонів гривень, становили – рента плата за спеціальне використання лісових ресурсів, води, а також рента за користування радіочастотним ресурсом України.  

Третім за обсягом сплати є податок з доходів фізичних осіб, за два місяці його надходження до держскарбниці склали 230 мільйонів гривень і відносно показників минулого року зросли на 12,4 мільйони гривень.

Окрім того, платниками податків Прикарпаття за січень-лютий 2021 року до бюджету держави сплачено 74,8 мільйони гривень екологічного податку, 73,7 мільйонів гривень податку на прибуток, 65,8 мільйонів гривень військового збору та інші обов’язкові податкові збори та платежі.   

На потреби громад Івано-Франківщини до місцевого бюджету платниками спрямовано  понад 1,1 мільярди гривень податків, а це на 86 мільйонів гривень більше ніж торік. Найбільша частина в структурі надходжень належить податку з доходів фізичних осіб – 682 мільйони гривень, зростання до показника минулого року склали 42 мільйони гривень. Сплата єдиного податку в січні-лютому ц.р. у порівнянні з торішніми показниками також дещо зросла – на 15,5 мільйонів гривень, та збагатила  казну на 198 мільйонів гривень. В бюджети місцевих громад прикарпатці сплатили з початку року 105,5 мільйонів земельного податку та орендної плати, відносно минулого року сплата зросла на 4 мільйони гривень.

Що ж до єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду, то на 1 березня 2021 року сплата за цим платежем склала майже 942 мільйони гривень та зросла на 18 мільйонів гривень.