Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На 94 мільйони гривень збільшили сплату ПДВ прикарпатські платники в січні 2021 року

опубліковано 18 лютого 2021 о 12:01

Платники податку на додану вартість у січні 2021 року перерахували до держбюджету 270,8 млн гривень податку на додану вартість. Зокрема, юридичними особами сплачено до бюджету 260,9 млн грн податку на додану вартість та 9,9 млн грн цього податку сплатили фізичні особи-підприємці. Внаслідок підвищення ефективності адміністрування податку на додану вартість, збір ПДВ в цьому році, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року,   зріс на 94,3 млн гривень. Про це інформують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області. 

Також, в податковій службі області наголосили, що на даний час завдяки електронному формату взаємодії з платниками, є можливість запобігання здійснення ними сумнівних операцій. Так, на сьогодні, діє Система моніторингу податкових ризиків під час реєстрації податкових накладних. Ця система спрямована на упередження формування схемного податкового кредиту з ПДВ та унеможливлення отримання неправомірного відшкодування податку.

При здійсненні операцій з постачання товарів/послуг на дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений Кодексом термін та надати покупцю. Реєстрація податкової накладної чи розрахунку коригування в Єдиному реєстрі може бути зупинена в порядку та на підставах, визначених Кабінетом Міністрів України.

В податковій службі наголосили, що зупинення реєстрації податкових накладних, за якими найчастіше «скриваються» сумнівні господарські оборудки, відбувається автоматично. Реальність та обґрунтованість  здійснюваних господарських операцій кожен платник може підтвердити документально. У такому випадку реєстрація податкових накладних відновлюється.

Довідково:  станом на 01.02.2021 року на Івано-Франківщині всього зареєстровано 4506 платників ПДВ, в тому числі 3834 – юридичні особи та 672 – фізичні.  Впродовж січня 2021 року прикарпатському бізнесу відшкодовано 97,8 мільйона гривень ПДВ.