Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В якій черговості списуються платежі з єдиного рахунку

опубліковано 16 лютого 2021 о 15:06

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області  інформують, що з 01 січня 2021 року набрала чинності ст.351 Податкового кодексу України та постанова Кабінет Міністрів України від 29.04.2020 № 321, якою затверджено Порядок функціонування єдиного рахунка.

Єдиний рахунок – це рахунок, відкритий у Казначействі для ДПС і може використовуватись платником податків для сплати грошових зобов’язань або податкового боргу з податків і зборів, єдиного внеску  та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на податковий орган.

Використовуючи єдиний рахунок, платник податків може сплатити грошові зобов'язання та/або податковий борг з податків та зборів, зокрема податку на прибуток, податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску, інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.

Водночас, єдиний рахунок не можна використовувати для сплати податку на доходи фізичних осіб, акцизного податку, частини чистого прибутку (доходу) до бюджету державними та комунальними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями.

Для розрахунків з бюджетом платнику податків необхідно подати до банку в якому він обслуговується лише один розрахунковий документ про перерахування на єдиний рахунок загальної суми платежів.

ДПС формує у розрізі платників податків необхідні реєстри в яких зазначає відповідну інформацію та надсилає її до Казначейства.

Реєстр платежів формується по платниках податків в межах коштів, сплачених ними на єдиний рахунок з дотриманням такої черговості сплати:

І черга – недоїмка з єдиного внеску;

ІІ черга – податковий борг у межах відповідного податку або збору, заборгованості з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, згідно з черговістю його виникнення, з урахуванням положень п. 131.2 ст. 131 «Порядок сплати пені» Кодексу;

ІІІ черга – грошові зобов’язання, визначені на підставі податкових повідомлень-рішень, у хронологічному порядку надходження розрахункових документів на зарахування коштів на єдиний рахунок, якщо такі розрахункові документи містять інформацію про дату та номер відповідного податкового повідомлення-рішення;

ІV черга – визначені платником податку (податковим агентом) грошові зобов’язання із загальнодержавних податків та зборів, місцевих податків, єдиного внеску у хронологічному порядку надходження розрахункових документів на зарахування коштів на єдиний рахунок, якщо такі розрахункові документи містять інформацію про призначення відповідного платежу та його одержувача;

V черга – грошові зобов’язання із загальнодержавних податків та зборів у хронологічному порядку надходження податкових декларацій (розрахунків) у сумі податкових зобов’язань відповідного податкового періоду, з урахуванням строків сплати;

VІ черга – грошові зобов’язання з місцевих податків у хронологічному порядку надходження податкових декларацій (розрахунків) у сумі податкових зобов’язань відповідного податкового періоду, з урахуванням строків сплати;

ІV черга – інші платежі, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, у хронологічному порядку надходження розрахункових документів на зарахування коштів на єдиний рахунок, якщо такі розрахункові документи містять інформацію про призначення відповідного платежу та його одержувача.