Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці провели онлайн-семінар для представників об’єднаних територіальних громад Івано-Франківщини

опубліковано 09 лютого 2021 о 14:45

Сьогодні, за ініціативи Головного управління ДПС в Івано-Франківській області, відбувся онлайн-семінар для представників ОТГ. В заході взяли участь начальник ГУ ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик, керівник Івано-Франківського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Руслан Панасюк, керівники структурних підрозділів податкової служби області та керівники і спеціалісти об’єднаних територіальних громад Івано-Франківщини.

В ході заходу Ірина Столярик презентувала запровадження в Електронному кабінеті електронної взаємодії з органами місцевого самоврядування в частині отримання органам місцевого самоврядування у розрізі платників податків – юридичних осіб, які сплачують податки на відповідній території. Крім того, органи місцевого самоврядування зможуть отримати звітність у розрізі джерел доходів про суми нарахованих та сплачених податків та зборів, суми податкового боргу та надмірно сплачених до місцевих бюджетів податків та зборів на відповідних територіях.

«Спільним завданням податкової служби області та ОТГ, в першу чергу має стати  забезпечення та залучення додаткових джерел доходів до місцевих бюджетів, оскільки від надходжень податків в подальшому залежить чи розвиватиметься громада, - зазначила Ірина Столярик. Та додала: - Успішною і заможною громадою не може бути громада, в якій не сплачують податки».

Також податківці наголосили на необхідності співпраці з питань легалізації доходів, повідомленні органами місцевого самоврядування контролюючі органи у разі наявності фактів неофіційного працевлаштування працівників на підприємствах, які перебувають на відповідних територіях ОТГ, а також при здійсненні діяльності суб’єктами господарювання без державної реєстрації, без відповідних ліцензій на торгівлю підакцизними товарами, невидачі розрахункових документів. Особливу увагу акцентовано на прийнятті органами місцевого самоврядування рішень щодо встановлення ставок місцевих податків і зборів,  роботі щодо погашення податкових боргів тощо.

Оскільки земельний податок та податок на нерухоме майно є важливими складовими наповнення місцевих бюджетів наголосив на важливості продовження роботи щодо інвентаризації земельних ділянок та об’єктів нерухомого майна. Також податківці звернули увагу про можливість збільшення надходжень податку на доходи фізичних осіб від залучення громадян до деклараційної кампанії. В ході такої кампанії громадяни повинні задекларувати доходи, отримані в 2020 році. Тобто громадяни, які отримали спадщину, подарунки, отримані не від членів сім’ї І та ІІ ступеня споріднення, здавали в оренду майно, продавали чи обмінювали рухоме майно, повинні подати декларацію про майновий стан і доходи і сплатити задекларовані суми податків. Крім цього, подати декларації мають приватні нотаріуси, адвокати, аудитори, репетитори, художники, спортсмени, фотографи, відеооператори, блогери, музиканти та громадяни, яким списано банківський кредит, які продали цінні папери чи отримали іноземні доходи. Також необхідно залучати до декларування громадян-власників сільськогосподарської техніки, які надають послуги збору урожаю, обробітку землі, а також громадянам, які самостійно обробляють власні земельні ділянки чи паї площею понад 2 гектари та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції та фізичних осіб – орендодавців, які надають власні земельні ділянки чи паї в оренду громадянам, які не є суб’єктами господарювання, та отримують дохід у вигляді орендної плати.

Розповіли податківці і про новації законодавства щодо застосування касових апаратів (РРО), можливості використання безкоштовних програмних реєстраторів розрахункових операцій, наголосили на пільгах для платників податків в період карантинних заходів, в частині списання, відстрочення та прощення податкових боргів, а також запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів.