Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Оподаткування доходів у вигляді виграшів та призів

опубліковано 02 лютого 2021 о 09:07

Відповідно до пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу України, у разі отримання платником податків доходів у вигляді виграшу (призу) у лотерею чи в інші розіграші, у букмекерському парі, у парі тоталізатора, призів та виграшів у грошовій формі, одержаних за перемогу та/або участь в аматорських спортивних змаганнях, у тому числі у більярдному спорті, такий дохід включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та оподатковується податковим агентом під час його виплати. Про це інформують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

На загальну суму таких виграшів (призів) нараховується податок на доходи фізичних осіб  за ставкою 18 відсотків та військовий збір – 1,5 відсотки. Податок та збір сплачуються (перераховуються) до бюджету у строки, визначені Податковим кодексом для місячного податкового періоду.

Крім того, податкові агенти у податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску,  відображають загальну суму нарахованих (виплачених) у звітному податковому періоді доходів у вигляді виграшів (призів) та загальну суму утриманого з них податку. При цьому в Податковому розрахунку не зазначається інформація про суми окремого виграшу, суми нарахованого на нього податку, а також відомості про фізичну особу - платника податку, яка одержала дохід у вигляді виграшу (призу).

Під час нарахування (виплати) доходів у вигляді виграшів у лотерею або в інших розіграшах, які передбачають попереднє придбання платником податку права на участь у таких лотереях чи розіграшах, не беруться до уваги витрати платника податку у зв’язку з отриманням такого доходу.