Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Накопичився податковий борг? Скористайтеся можливістю не платити за нього штрафні санкції й пеню

опубліковано 29 січня 2021 о 14:40

Платники податків, у яких на 1 листопада 2020 року обліковується податковий борг, не сплачуватимуть пеню та штрафні санкції за умови погашення ними протягом пів року основної суми боргу (без штрафних санкцій та пені). Такі норми передбачені Законом України від 04.12.2020 року №1072, повідомляє Головне управління ДПС в Івано-Франківській області.

Тобто, якщо платник податків до червня 2021 року закриє основну суму боргу, а також не допускатиме нових податкових боргів з поточних зобов’язань, то штрафні санкції і пеня, що залишилися несплаченими, підлягають списанню у порядку, визначеному для списання безнадійного податкового боргу.

Про намір сплатити основний податковий борг та скористатися можливістю списання штрафних санкцій та пені, платнику податків необхідно повідомити податкову службу за місцем обліку такого податкового боргу, подавши заяву у довільній формі. У заяві необхідно зазначити суму податкового боргу, яку платник планує погасити протягом 6 місяців.

Ця норма розповсюджується на всіх платників податків, які станом на 01 листопада 2020 року мають податковий борг, окрім:

- великих платників податків, що відповідають критеріям, визначеним підпунктом 14.1.24 пункту 14.1 статті 14 ПКУ;

- осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства;

- осіб, відносно яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено (відстрочено) стягнення податкового боргу;

- банків, на які поширюються норми Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»;

- осіб, які мають податковий борг з митних платежів;

- осіб, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

Податківці нагадують, що написати до податкової служби заяву, платник податків може навіть не виходячи з дому, скориставшись послугами Електронного кабінету платника за адресою https://cabinet.tax.gov.ua. В Е-кабінеті платник також може перевірити й стан розрахунків з бюджетом, зокрема, дізнатися про наявність чи відсутність заборгованості з податків і зборів.