Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Погасити податковий борг без сплати пені та штрафних санкцій уже мають намір 29 платників податків Івано-Франківщини

опубліковано 15 січня 2021 о 15:03

З початку року 29 підприємств Івано-Франківщини уже подали до податкових органів заяву про намір протягом пів року сплатити основний податковий борг, що виник на 1 грудня 2020 року, без додаткової сплати  штрафних санкцій та пені. Про це під час брифінгу повідомила начальник Головного Управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик.

«Така можливість для платника податків, передбачена Законом України від 4 грудня 2020 року № 1072, на мою думку, є суттєвим полегшенням, особливо під час ведення діяльності в період карантинних обмежень. Оскільки сума пені та штрафних санкцій також назбирується чимала. А так у платника є можливість позбавитися від їх сплати, шляхом погашення суми основного боргу до 10 червня 2021 року та справної сплати поточних зобов’язань. Я вважаю, що така норма закону є особливо актуальною для комунальних підприємств», - зазначила посадовиця.

Для того, щоб скористатися даною нормою закону, платнику необхідно до податкового органу, де обліковується борг, подати заяву в довільній формі особисто, поштою чи за допомогою Е-кабінету.

Проте, як зауважила очільниця обласної податкової служби, скористатися анулюванням штрафних санкцій та пені зможуть не всі платники податків. Під дану норму закону не підпадають великі платники податків, особи, на яких поширюються судові процедури з питань банкрутства, банки, на які поширюються норми Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" та  особи, які мають податковий борг з митних платежів, або ж  мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Нагадаємо, можливість прощення штрафних санкцій та пені, що мають застосовуватися при виникненні податкового боргу, передбачено змінами до Податкового Кодексу України, (підрозділ 10 розділу ХХ доповнено пунктом 23), внесеними Законом України від 04 грудня 2020 року № 1072 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.”

Окрім того, начальник обласної податкової служби  нагадала платникам і про можливість безвідсоткового відстрочення для громадян та підприємців сплати податкового боргу, загальна сума якого на 1 грудня 2020 року становила не більше 6800 гривень. Для реалізації такого права платнику необхідно лише написати до податкового органу заяву довільної форми, без укладання додаткового договору. Дане відстрочення сплати податкового боргу надається до 29 грудня 2021 року. Якщо ж платник не вкладеться зі сплатою боргу до кінцевого терміну, йому будуть нараховані штрафні санкції та пеня, передбачені нормами  Податкового Кодексу України.  

Також даним законом до 31 грудня 2020 року передбачалося й автоматичне списання платникам заборгованості з податкових платежів, загальна сума яких на 1 листопада минулого року не перевищувала 3060 гривень. За словами Ірини Столярик за попередніми підрахунками загальна сума таких списань  платникам області становить приблизно 45 мільйонів гривень.