Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова служба України надала роз’яснення щодо змін до податкової декларації з податку на прибуток підприємств

опубліковано 31 грудня 2020 о 12:04

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області повідомляють, що Державна податкова служба України у листі від 14.12.2020 №22431/7/99-00-05-05-01-07 надала роз’яснення щодо змін до податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

У листі зазначено, що 1 грудня 2020 року набув чинності наказ Мінфіну від 29.10.2020 № 649 , яким затверджено зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств. Цей наказ виданий з метою реалізації положень Законів України від 16 січня 2020 року № 466, від 30 березня 2020 року №540 та від 14 липня 2020 року № 786, та в результаті змінено форму Декларації.

Зокрема, внесено зміни до основної частини декларації, якими передбачено її подання:

- юридичними та фізичними особами-підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування, фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, які є платниками податку на прибуток при виплаті доходів (прибутків) нерезиденту з джерелом їх походження з України;

- юридичними особами, що обрали спрощену систему оподаткування, при отриманні скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, що оподатковується в порядку, визначеному ст. 39 2 Кодексу;

- іноземними компаніями – у разі наявності місця ефективного управління в Україні та подання такою компанією заяви про визнання податковим резидентом України.

Крім того, викладено у новій редакції такі додатки до форми податкової декларації:

- додаток ПН та доповнено відміткою щодо зазначення відомостей про відсутність у нерезидента статусу юридичної особи;

- додаток РІ та доповнено новими різницями для коригування фінансового результату, які відображені у додатку;

- додаток АМ та доповнено таблицею, у якій платниками податку відображається інформація про результати інвентаризації об’єктів основних засобів, станом на 01 число податкового (звітного) періоду 2020 року, у якому прийнято рішення про застосування «виробничого» методу амортизації.

Деякі зміни внесено до додатків ЗП, ВП.

Декларацію доповнено новими додатками КІК, КІК-К, КІК-ТЦ, КІК-ЦП. Зокрема:

- додаток КІК, у якому відображається розрахунок прибутку КІК, та який заповнюється окремо по кожній КІК;

-         додаток КІК-К, який відображає різниці, на які коригується фінансовий результат до оподаткування КІК;

-         додаток КІК-ТЦ, який подається у разі проведення платником податку самостійного коригування, проведеного відповідно до п.п. 39.5.4  п. 39.5 ст. 39 розділу І Кодексу;

-         додаток КІК-ЦП, у якому відображаються показники доходів від продажу та іншого відчуження цінних паперів КІК.

Також, у листі зазначено, що відповідно до п.46.6 Податкового Кодексу України оновлені форми податкової звітності повинні застосовуватися для звітування за період, наступний за періодом їхнього офіційного опублікування. Оскільки наказ опубліковано 1 грудня 2020 року, то вперше за оновленою формою декларації з податку на прибуток слід буде звітувати починаючи зі звітного (податкового) періоду – І кварталу 2021 року.

 

Читайте актуальну та необхідну інформацію з податкових питань на офіційних сторінках ДПС України у соціальних мережах:

 

FACEBOOOK https://www.facebook.com/TAXUkraine

 

TELEGRAM https://t.me/tax_gov_ua