Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Підприємців І групи єдиного податку тимчасово звільнено від сплати єдиного податку та єдиного внеску

опубліковано 18 грудня 2020 о 13:40

Підприємці, що перебувають на І групі платників єдиного податку, звільняються від сплати за грудень 2020 – травень 2021 рр. єдиного податку та єдиного внеску. Зазначені зміни передбачені Законом України від 04.12.2020 року №1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», який набрав чинності 10 грудня 2020 року. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Вказана норма застосовується автоматично до всіх підприємців платників єдиного податку І групи, незалежно від того здійснює підприємець діяльність у цей період чи ні.

Якщо у період дії пільги платник єдиного податку порушить умови перебування на І групі - найме працівника чи перевищить річний обсяг доходу (у 2020 році він становить 1 млн грн, а у 2021 році він буде 1 млн 2 тис. грн) тощо, він буде зобов’язаний сплатити єдиний податок за увесь період дії пільги.

У разі, якщо ж фізична особа - підприємець І групи заплатить єдиний податок за місяці звільнення, то така сума може бути повернута платнику податків за його заявою, або бути врахована в рахунок сплати єдиного податку за наступні періоди.

 Щодо звільнення від сплати єдиного внеску «за себе», то підприємці І групи повинні сплатити єдиний внесок за IV квартал 2020 року в розмірі 2200 гривень (5000 грн * 22% * 2 місяці). За I квартал 2021 відповідно єдиний внесок сплачувати не потрібно буде, а за II квартал 2021 – лише за один місяць 1320 гривень (6000 грн * 22%).

 Не зважаючи на відсутність сплаченого внеску, періоди звільнення включатимуться до страхового стажу для розрахунку пенсій та вважатиметься, що страхові суми були сплачені у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.

Для того що б скористатись даним звільненням не потрібно подавати ніяких заяв, однак необхідно відобразити такі суми у річному звіті з єдиного внеску. 

Слід зазначити, що звільнені від сплати єдиного внеску платники можуть, за власним бажанням та на добровільній основі, прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску за вказані періоди в розмірах та порядку, визначених Законом №2464.