Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи дозволяється суб’єктам господарювання використовувати програмні РРО при оптовій та/або роздрібній торгівлі пальним?

опубліковано 17 грудня 2020 о 13:30

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області нагадують, що 10 грудня п.р. набрав чинності Закон України від 01 грудня 2020 року № 1017-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій».

Законом № 1017 внесено зміни до ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі громадського харчування та послуг», відповідно до яких використання суб’єктами господарювання програмних РРО при оптовій та/або роздрібній торгівлі пальним забороняється.

Також, до 1 січня 2022 року відтерміновано обов’язкове застосування РРО/програмних РРО для фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку першої – четвертої груп, крім тих, які провадять діяльність у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування. Зокрема, з цього переліку виключено реалізацію товарів (послуг) через мережу Інтернет, роздрібну торгівлю вживаними товарами, діяльність ресторанів та кафе, готелів, туристичних агентств, операторів, реалізацію текстилю та автозапчастин.

До цієї ж дати продовжено застосування понижених розмірів фінансових санкцій за порушення суб’єктами господарювання окремих вимог закону щодо використання РРО (ПРРО) під час проведення розрахункових операцій. Скасовано штрафні санкції за невідповідність готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО, та за відсутність попереднього програмування товарів у реєстраторах розрахункових операцій, програмних РРО.

Крім того, виключено норми щодо застосування механізму компенсації «кешбек»  покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих до суб’єктів господарювання штрафних (фінансових) санкцій.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».