Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Надання матеріальної допомоги та компенсації витрат на сплату ЄСВ – тема чергового засідання Громадської ради при ГУ ДПС

опубліковано 16 грудня 2020 о 17:08

Як втриматись на плаву, коли бізнес потерпає від карантинних обмежень, та як зберегти робочі місця на підприємстві? Саме для захисту інтересів бізнесу на час проведення протиепідемічних заходів державою передбачено надання останнім грошової допомоги. В рамках програми  підтримки бізнесу 4 грудня 2020 року підписано Закон України № 1071 «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Механізм та порядок отримання такої допомоги обговорили на сьогоднішньому засіданні Громадської Ради при Головному управлінні ГУ ДПС в Івано-Франківській області. Зокрема, законом передбачено три види соціальної підтримки застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, а саме:

1.Одноразова компенсація суб'єктам господарювання (компенсація ЄСВ) - одноразова виплата держави суб’єктам господарювання, які є юридичними особами, з метою відшкодування витрат, понесених на сплату єдиного внеску;

2.Одноразова матеріальна допомога застрахованим особам (8000 грн) - одноразова виплата держави у зв’язку із втратою частини заробітної плати найманими працівниками суб’єктів господарювання, робота яких тимчасово зупинена внаслідок запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів, та у зв’язку із втратою частини доходу фізичними особами – підприємцями, економічна діяльність яких тимчасово зупинена внаслідок обмежувальних заходів;

3.Одноразова матеріальна допомога суб'єктам господарювання (надається центром зайнятості) - одноразова виплата держави суб’єктам господарювання для виплати найманим працівникам одноразової матеріальної допомоги в період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, якщо вони вимушено скоротили або можуть скоротити передбачену законодавством тривалість робочого часу працівників.

(Більш детальна інформація щодо порядків надання допомоги див. за посиланням https://if.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/445322.html)

Хто саме з суб’єктів господарювання може отримати таку допомогу та які документи і в який спосіб необхідно надати до відповідних державних установ чи через відповідні додатки (ДІЯ, Е-кабінет), а також терміни їх подання - про все це детально розповіла на засіданні начальник ГУ ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик, та зазначила: “Наразі наше спільне завдання - допомогти суб’єктам господарювання вистояти в цих нелегких обставинах та зберегти робочі місця. Адже успішний бізнес є гарантією повноціннного наповнення бюджету податками та зборами. А це, в свою чергу, забезпечить належний розвиток інфраструктури міста, виконання соціальних завдань, добробут громади вцілому, та кожного громадяна зокрема”.

Думку очільниці податкової служби розділили усі учасники засідання. Загалом даний Закон викликав жваву дискусію серед присутніх, адже кожен учасник Громадської ради представляє інтереси бізнесової спільноти Івано-Франківщини та зацікавлений у створенні справедливих та зручних умов для ведення господарської діяльності в регіоні. На думку присутніх запровадження такої допомоги від держави на сьогодні є вкрай важливим та актуальним рішенням, дія якого стане хорошою підтримкою для бізнесу на час карантинних обмежень.

Ще однією темою для дискусії на засіданні Громадської ради став проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення системи місцевого оподаткування)», який наразі перебуває на етапі обговорення. У даному законопроекті пропонується ставки податку з нерухомості розраховувати від оціночної вартості майна. Такі можливі зміни в законодавстві, на думку членів ради, потребують детального обговорення серед громадськості та проведення роз’яснювальної роботи серед платників.