Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи потрібен суб’єкту господарювання РРО при продажу алкоголю та тютюну за безготівковим розрахунком через установи банку?

опубліковано 14 грудня 2020 о 16:10

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області нагадують, що відповідно до Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності за наявності у них реєстратора розрахункових операцій та ліцензії на роздрібну торгівлю такими товарами.

При цьому нагадаємо, що у заяві на  видачу ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями чи тютюновими виробами однією з вимог є зазначення переліку реєстраторів розрахункових операцій (книг обліку розрахункових операцій), які знаходяться у місці торгівлі, а також інформація про них, реєстраційні номери книг обліку розрахункових операцій, фіскальні номери програмних реєстраторів розрахункових операцій, адреси місця торгівлі тощо.

Суб’єкти господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами такими як алкогольні напої та тютюнові вироби  та проводять розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі, зокрема, із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо, зобов’язані проводити розрахункові операції через РРО та/або через програмні РРО. Використання розрахункових книжок  та  книг  обліку розрахункових операцій для цього  виду діяльності не передбачено.

Звертаємо увагу, що суб’єкт господарювання, у якого наявна ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами може не застосовувати РРО або ПРРО у разі проведення розрахунків покупцями за отримані товари у безготівковій формі, тобто шляхом переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установи банку або шляхом внесення готівки в касу банку, на рахунки отримувачів коштів.