Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Для бізнесу відтермінована фіскалізація, тобто застосування РРО

опубліковано 03 грудня 2020 о 17:44

1 грудня 2020 року Верховна Рада ухвалила закон №4439-д, яким відтермінувала на рік обов’язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій для деяких ФОПів.

Закон передбачає відтермінування до 1 січня 2022 року обов’язкового застосування реєстраторів розрахункових операцій та ПРРО для фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку ІІ – IV груп та обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує граничного обсягу доходу та обсяг доходу яких протягом року не перевищує 220 МЗП (з 2021 року – 1320 000 грн), крім тих, які провадять діяльність у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування (складної побутової техніки, реалізації медичних препаратів, виробів та медичних послуг, а також ювелірних виробів).

Закон також скасовує штрафні санкції за невідповідність готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО, та за відсутність попереднього програмування товарів в РРО (ПРРО).

Ухвалений документ виключає норми щодо застосування механізму компенсації (кешбек) покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих до суб’єктів господарювання штрафних (фінансових) санкцій.

Законом визначаються граничні обсяги доходів, неперевищення яких є однією з умов застосування суб’єктами спрощеної системи оподаткування, виходячи зі встановлених законом розмірів мінімальної заробітної плати, що дасть змогу враховувати під час реалізації відповідних норм зміни в економічній ситуації. Так, для І групи обсяг доходу не повинен перевищувати 167 розмірів мінімальної заробітної плати (з 2021 року – 1 002 000 грн),  ІІ групи – 834 розмірів МЗП (з 2021 року – 5 004 000 грн) та для ІІІ групи - 1167 розмірів МЗП (з 2021 року – 7 002 000 грн).