Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Форс-мажорні обставини не завадять сільгоспвиробнику перебувати на четвертій групі спрощеної системи оподаткування

опубліковано 04 грудня 2020 о 15:05

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що сільгоспвиробники, які мають у наявності земельні ділянки відповідного значення і частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний рік) дорівнює або перевищує 75 відсотків  можуть обрати четверту групу спрощеної системи оподаткування.

Для переходу (щорічного підтвердження) статусу платника єдиного податку необхідно подати до контролюючого органу не пізніше 20 лютого поточного року загальну податкову декларацію з податку на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок, звітну податкову декларацію з податку на поточний рік щодо кожної земельної ділянки та розрахунок частки с/г виробництва та відомості про наявність земельних ділянок.

Податковим кодексом передбачено випадки, коли частка сільгоспвиробництва може бути меншою за 75 відсотків. Це дозволено, якщо у попередньому звітному році на підприємстві стався форс-мажор: заморозки, посуха, повінь, пожежа тощо. У цьому випадку сільгоспвиробнику потрібно разом з податковою звітністю подати рішення обласної ради про наявність обставин непереборної сили та перелік суб’єктів господарювання, що постраждали внаслідок таких обставин.

Поряд з цим, не можуть бути платниками єдиного податку четвертої групи платники податків, які станом на 1 січня базового (звітного) року мають податковий борг.

Платники єдиного податку четвертої групи можуть самостійно перейти на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку третьої групи, або відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів шляхом подання до контролюючого органу відповідної заяви та за умови сплати податку за поточний рік у розмірі, що розраховується виходячи з 25 відсотків річної суми податку за кожний квартал, протягом якого платник перебував на єдиному податку четвертої групи.

Сільськогосподарський товаровиробник може повторно обрати четверту групу єдиного податку не раніше ніж через два календарні роки після його переходу на третю групу єдиного податку або самостійної відмови від реєстрації платником єдиного податку четвертої групи у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів.

Проте це правило не діє у разі анулювання реєстрації платником єдиного податку четвертої групи за ініціативою контролюючого органу.

Відповідно до норм Податкового кодексу контролюючий орган приймає рішення про виключення з реєстру платників єдиного податку  у разі:

-  якщо у податковому (звітному) році частка с/г продукції платника єдиного податку четвертої групи становить менше 75 відсотків;

-  якщо платником єдиного податку не подано необхідну податкову звітність.