Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Рієлтери зобов'язані щокварталу надсилати інформацію про укладені договори оренди

опубліковано 03 грудня 2020 о 16:05

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що суб’єкти господарювання (рієлтери), які оформляють укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості, за якими однією із сторін є фізичні особи, зобов'язані щокварталу надсилати інформацію щодо таких договорів до податкових органів за місцем своєї реєстрації.

Форма такого повідомлення визначена Наказом Міністерства фінансів України від 13.05.2017 № 497 «Про затвердження форми Інформації суб’єктів господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтерів), про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди)».

За порушення порядку або строків подання зазначеної інформації рієлтери несуть відповідальність. Зокрема, Законом України від 16.01.2020 №466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесено зміни до Податкового кодексу, відповідно до яких збільшено штрафні санкції за неподання повідомлення про укладені договори оренди. Так, за порушення рієлтерами порядку та/або строків подання інформації про укладені за його посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості передбачено штраф у розмірі 680 гривень. При цьому у разі вчинення повторного аналогічного порушення, до них буде застосовано штраф в розмірі 1360 гривень за кожне таке порушення.