Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В податковій службі області відбулась зустріч з рієлторами Івано-Франківщини щодо нюансів повідомлення контролюючих органів про укладення договорів (угод) з оренди нерухомості

опубліковано 06 листопада 2020 о 15:02

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області відбулась зустріч за участі заступника начальника ГУ ДПС Наталії Зікратої та голови Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Нестора Слюсаренка. Під час зустрічі обговорили нюанси повідомлення контролюючих органів щодо укладення за їх посередництвом угод про оренду нерухомості та відповідальності за їх неповідомлення.

Заступник начальника ГУ ДПС Наталія Зікрата нагадала, що суб’єкти господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтори), зобов’язані надсилати щокварталу інформацію про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) з оренди нерухомості до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації, за формою, встановленою Наказом Міністерства фінансів України від 13.05.2017 № 497.  

Також, зобов'язані надсилати інформацію до контролюючого органу нотаріуси у разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об'єктів нерухомості. Повідомлення про такий договір подається в податкову службу за податковою адресою платника податку – орендодавця. Повідомлення про нотаріальне посвідчення договорів оренди об'єктів нерухомості надсилаються державними та приватними нотаріусами до органів державної податкової служби у день посвідчення таких договорів, за формою затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 р. N 1242.

Крім того, Наталія Зікрата зауважила, що за порушення порядку або строків подання зазначеної інформації рієлтери та нотаріуси несуть відповідальність. Зокрема, нагадала, що Законом України від 16.01.2020 №466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» введено нові штрафи за неповідомлення про укладення договорів оренди. Так, пунктами 1191.1, 1191.2 статті 1191 Податкового кодексу України визначено, що порушення нотаріусом порядку або строків подання інформації щодо посвідчення договорів оренди об'єктів нерухомості в разі вчинення такої нотаріальної дії та порушення суб'єктом господарювання, який провадить посередницьку діяльність, пов'язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтером), порядку або строків подання інформації про укладені за його посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості - передбачають накладення штрафу в розмірі 680 гривень за кожне таке порушення.

За такі повторні дії вчинені суб'єктом протягом року до якого вже було застосовано штраф за аналогічні порушення, передбачено накладення штрафу в розмірі 1360 гривень за кожне таке порушення.

Посадовець звернула увагу присутніх, і на тому, що нотаріус, який посвідчує договір з продажу (обміну) об'єктів нерухомості між фізичними особами також має подавати щокварталу до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про такий договір. Така інформація включається до Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку. Форма Податкового розрахунку та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 №4.

За неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку, а також суми, нараховані (виплачені) фізичним особам за товари (роботи, послуги), якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов'язань платника податку та/або до зміни платника податку, - передбачено штраф в розмірі 1020 гривень, при повторному порушенні, вчиненому протягом року штраф - 2040 гривень.

Для інформування більш ширшого кола нотаріусів та рієлторів про подання ними відповідних інформацій про укладені договори та залучення до оподаткування фізичних осіб, які здають нерухомість в оренду сторони домовились провести спільний семінар для відповідної категорії платників.

Таким чином, суб’єкти господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтори) незалежно від того укладалися чи не укладалися у звітному періоді цивільно-правові договори про оренду нерухомості, за якими однією із сторін є фізичні особи, надсилають інформацію до податкових органів за місцем своєї реєстрації.