Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Підприємець – платник єдиного податку протягом календарного року перевищив обсяг доходу. Чи зможе він перебувати на спрощеній системі оподаткування і в наступному календарному році?

опубліковано 09 листопада 2020 о 16:00

Як інформують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області, відповідно до пункту 292.16 статті 292 Податкового кодексу право на застосування спрощеної системи оподаткування в наступному календарному році мають платники єдиного податку за умови неперевищення протягом календарного року обсягу доходу, встановленого для відповідної групи платників єдиного податку.

При цьому, якщо протягом календарного року платники першої і другої груп використали право на застосування іншої ставки єдиного податку у зв’язку з перевищенням обсягу доходу, встановленого для відповідної групи, право на застосування спрощеної системи оподаткування в наступному календарному році такі платники мають за умови неперевищення ними протягом календарного року обсягу доходу, встановленого п.п. 3 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу  (7 млн грн).

Нагадаємо, Законом України від 30.03.2020 №540-IX  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19)» внесено зміни до пункту 291.4 Податкового кодексу України, відповідно до яких збільшено обсяги доходів для фізичних осіб – підприємців платників єдиного податку.

Зокрема, у 2020 році для спрощенців І групи обсяг доходу збільшено з  300 тис. грн до 1 млн грн; для спрощенців ІІ групи  - з 1,5 млн грн до 5 млн грн і для спрощенців ІІІ групи  – з 5 млн грн до 7 млн грн.