Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника

опубліковано 07 жовтня 2020 о 16:26

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника податків.

Суб’єкти господарювання, які використовують найману працю, зобов’язані сплачувати нараховані за відповідний календарний місяць суми єдиного внеску не пізніше 20 числа наступного місяця (крім гірничих підприємств, які сплачують єдиний внесок не пізніше 28 числа наступного місяця). Фізичні особи-підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність сплачують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування щоквартально до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок, або щомісячно авансовим внеском – до 20 числа кожного місяця поточного кварталу.

Нагадаємо, з 1 вересня 2020 року розмір мінімального страхового внеску з ЄСВ становить 1100 грн (5000 грн * 22%). Максимальна база для нарахування ЄСВ з 1 вересня складає 75000 гривень.

Звертаємо увагу, що за порушення термінів сплати ЄСВ платнику нараховується штраф у розмірі 20 відсотків. Крім того, на суму недоїмки нараховується пеня 0,1 відсоток суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

Також, за недотримання термінів подання звітності та сплати єдиного внеску до платників застосовується адміністративна відповідальність відповідно до ст. 165 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07 грудня 1984 року № 8073-Х. Зокрема, за порушення порядку нарахування єдиного внеску, неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо єдиного внеску або подання недостовірних відомостей, що використовуються в Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування передбачено накладення штрафу на фізичну особу - підприємця або особу, яка забезпечує себе роботою самостійно, від тридцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За повторні такі порушення вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню, передбачено накладення штрафу на фізичну особу - підприємця або особу, яка забезпечує себе роботою самостійно, від сорока до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску, страхових внесків, у тому числі авансових платежів, у сумі, що не перевищує трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, передбачено накладення штрафу на фізичну особу - підприємця від сорока до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску у сумі більше трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – передбачено штрафу від вісімдесяти до ста двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За повторні порушення вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, передбачено накладення штрафу на від ста п'ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Одночасно інформуємо, що з єдиного внеску відсутній строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені. Також не передбачено розстрочення та відстрочення заборгованості зі сплати ЄСВ та її списання.

Для того, щоб платники податків правильно подавали до органів ДПС звіти про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску податкова служба підготувала відеоурок. Зокрема, переглянувши п’ятий відеоурок, платники зможуть дізнатися, як створити та правильно заповнити в Електронному кабінеті цей звіт, а також підписати та відправити його до контролюючого органу.

Інформацію щодо реквізитів рахунків, на які необхідно сплачувати єдиний внесок розміщено на офіційному веб-порталі Територіальних органів ДПС в Івано-Франківській області в розділі «Бюджетні рахунки».

Довідково: до Пенсійного фонду суб’єктами господарювання сплачено 3,9 млрд грн єдиного внеску. Сума надходжень ЄСВ у порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшилась на 206,8 млн гривень.