Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платники Прикарпаття cплатили до державного бюджету понад 1 мільярд гривень ПДВ

опубліковано 08 жовтня 2020 о 14:52

Платники Прикарпаття впродовж січня-вересня 2020 року сплатили до державного бюджету 1137,9 млн грн податку на додану вартість, що на 80,9 млн грн перевищує надходження аналогічного періоду 2019 року. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Зокрема, 3863 юридичні особи перерахували до бюджету 1088,5 млн грн податку на додану вартість та 49,3 млн грн цього податку сплатили 664 фізичні особи-підприємці.

Також, нагадаємо про основні зміни в адмініструванні податку на додану вартість, які запроваджені Законом України від 16.01.2020 року № 466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

Зокрема, скорочено строк подання заяви про добровільну реєстрацію платником ПДВ. Тепер її треба подавати не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку податкового періоду, з якого особа бажає зареєструватись платником ПДВ. До впровадження цього Закону реєстраційна заява подавалась не пізніше ніж за 20 календарних днів. Крім того, відтепер подавати таку заяву треба лише в електронному вигляді.

Для звітності з ПДВ запроваджено єдиний звітний період – календарний місяць. Тобто, платники єдиного податку ІІІ групи із ставкою 3%, а також платники єдиного податку ІV групи – сільськогосподарські товаровиробники, які сплачують ПДВ, повинні подавати декларацію з ПДВ щомісячно.

Крім того, встановлено нові строки реєстрації зведених накладних. З травня для зведених податкових накладних, складених за операціями, визначеними п. 198.5 ПКУ та п. 199.1 ПКУ встановлено особливий термін реєстрації – протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому вони складені, а не 15 к.д. як було раніше.

Водночас, за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних та розрахунків коригування передбачено застосування штрафних санкцій. Зокрема, застосовується штраф:

- у разі порушення платниками податку на додану вартість граничного строку реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних для операцій з постачання товарів/послуг, які звільнені від ПДВ або які оподатковуються за нульовою ставкою та ін., тягне за собою накладення штраф в розмірі 1 відсоток обсягу постачання (без податку на додану вартість), але не більше 510 гривень;

- у разі відсутності реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкової накладної/розрахунку коригування, складеної на операції з постачання товарів/послуг, що звільняються від оподаткування ПДВ та на операції, що оподатковуються за нульовою ставкою та ін., що зазначена в податковому повідомленні-рішенні, складеному за результатами перевірки контролюючого органу – тягне за собою накладення на платника податку штрафу в розмірі 2,5 відсотки обсягу постачання (без податку на додану вартість), але не більше 1700 гривень.