Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До податкової служби області роботодавці подали повідомлення про прийняття на роботу 65,9 тис. працівників

опубліковано 30 вересня 2020 о 16:20

Про це на засіданні Громадської ради при ГУ ДПС в Івано-Франківській області повідомила заступник начальника ГУ ДПС в Івано-Франківській області Наталія Зікрата. Одночасно, як зауважила посадовець, попри карантинні умови,  в регіоні зберігається позитивна динаміка щодо збільшення кількості прийнятих найманих осіб. Так в серпні цього року роботодавцями Івано-Франківщини оформлено трудові відносини з більш як 9 тис. найманими особами. Це майже на 2 тисячі прийнятих найманих осіб більше у порівнянні з червнем та на 1,6 тис. більше, аніж у липні цього року.

Аналіз баз даних ДПС в галузевому розрізі, свідчить про те, що найбільше прийняли на роботу працівників у  сфері оптової та роздрiбної торгiвлі, ремонту автотранспортних засобiв i мотоциклів – 17,1 тис. осіб, переробної промисловості – 7,7 тис., охороні здоров'я та надання соцiальної допомоги – 6,4 тис.осіб.

Незважаючи на те, що рівень податкової культури платників податків є доволі високим, все ж є ще незначна кількість роботодавців, які недобросовісно виконують взяті на себе зобов’язання щодо належного оформлення трудових відносин з працівниками.

Так за результатами проведених фактичних перевірок суб’єктів господарювання щодо дотримання ними податкового законодавства працівниками податкової служби виявлено порушення в 29 СГД, які використовували працю 47 найманих працівників без належного оформлення з ними трудових відносин. Крім того,  на 3 фізичних осіб складено протоколи про адміністративне правопорушення за провадження господарської діяльності (роздрібна торгівля, послуги) без державної реєстрації суб'єкта господарювання (ст. 164 КУаП), які направлені в суд за місцем вчинення правопорушення.

Для вжиття відповідних заходів інформацію про використання роботодавцями праці найманих осіб без укладання трудових відносин направлено також до Управління Держпраці в Івано-Франківській області.

Нагадала заступник начальника ГУ ДПС й про можливість звернення до податкових органів громадян у випадку виявлення ними порушень трудового чи податкового законодавства. Так від початку року до ГУ ДПС надійшло 29 звернень щодо фактів здійснення господарської діяльності без належної держаної реєстрації та використання праці неоформлених найманих працівників. Під час їх опрацювання податківцями направлено листи до органів місцевого самоврядування для проведення обстежень господарських одиниць комісією з легалізації заробітної плати та зайнятості населення, ГУ Національної поліції в Івано-Франківській області та до Управління Держпраці в Івано-Франківській області для вжиття відповідних заходів. Також за результатами розгляду звернень 7 працівників офіційно працевлаштовано та 2 громадян зареєструвалися як фізичні-особи підприємці.

У своєму зверненні до присутніх на засіданні Громадської ради Наталія Зікрата наголосила, що детінізація ринку праці - завжди є і буде пріоритетним завданням для податкової служби. “Наслідком «тіньової» зайнятості є  погіршення бізнес-середовища та інвестиційного клімату Івано-Франківщини через формування недобросовісної конкуренції. Неофіційна зайнятість зменшує доходи державного та місцевих бюджетів, бюджетів Пенсійного фонду та фондів соціального страхування. Для неофіційно найманих працівників – це відсутність соціальних гарантій, зокрема права на відпустку, права на оплату лікарняних листків та пенсійного забезпечення.  Відтак, виявлення порушників податкового законодавства в частині виплати заробітної плати – один з кроків захисту інтересів трудового населення”, - зауважила заступник начальника ГУ ДПC.